02 august 2016, 16:25 Realitatea moldovenească views 4155
Cîți utilizatori de telefonie au beneficiat de serviciul de portare a numerelor
02 august 2016, 16:25 Realitatea moldovenească views 4155

Cîți utilizatori de telefonie au beneficiat de serviciul de portare a numerelor

Peste 136 mii de utilizatori de telefonie au beneficiat de serviciul de portare a numerelor, în trei ani de la lansare, dintre care aproape 125 mii de clienți ai companiilor de telefonie mobilă și peste 11 mii de telefonie fixă și-au schimbat rețeaua, dar nu și posesorul. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) mai precizează că s-au împlinit trei ani de la lansarea portabilității numerelor de telefon în Republica Moldova, informează MOLDPRES.

Portabilitatea numerelor a eliminat o piedică importantă din calea libertății de alegere a utilizatorilor de telefonie, permițîndu-le acestora să-şi păstreze numărul de telefon atunci cînd aleg să–și schimbe furnizorul, menționează experții ANRCETI. De la data lansării acestui serviciu (la 1 iulie 2013 - în reţelele mobile şi la 31 iulie 2013 - în reţelele fixe), interesul moldovenilor pentru el a crescut constant. În șase luni ale anului 2013 au fost portate 28,5 mii de numere, în 2014 – 37,6 mii, în 2015 – 47,8 mii, iar în șapte luni ale anului 2016 - peste 21,9 mii.

"În trei ani de la lansarea portabilității numerelor, 2,5% dintre utilizatorii de telefonie au beneficiat de acest serviciu. Procentul nu este mare, dar cel mai important este faptul că libertatea utilizatorilor de a-și păstra numărul cînd aleg alt furnizor încurajează concurența, factor care îi face pe operatori să continue să investească în rețele și tehnologii noi, să propună oferte mai variate și mai atractive pentru utilizatori", a declarat directorul ANRCETI, Grigore Varanița.

După implementarea proiectului de portabilitate a numerelor de către ANRCETI în comun cu furnizorii serviciilor publice de telefonie, Republica Moldova s-a alăturat celor peste 70 de state ale lumii, inclusiv țărilor din comunitatea europeană în care acest serviciu funcționează de mai mulți ani. Spre deosebire de alte ţări europene, în Republica Moldova furnizorii implicați în procesul de portare a numerelor de telefon nu percep de la utilizatori taxe pentru prestarea acestui serviciu.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

telefon , servicii

Comentarii

 (1)
  • #1 ARusu Răspunde Citează selecţia
    Cel mai important este ca prin portare numerele din agenda noastra telefonica raman valabile, un fapt foate util privind comunicarea noastra.
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1661
Populația:
1528 locuitori

Ghindeşti este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ghindeşti, Hîrtop, Tîra, loc. st. cf. Ţîra. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Florești și la 115 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1528 locuitori. Satul Ghindești a fost menționat documentar în anul 1661.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.