26 iunie 2016, 11:00 Realitatea moldovenească views 6047
În ce condiții moldovenii își pot „pierde” locuința
26 iunie 2016, 11:00 Realitatea moldovenească views 6047

În ce condiții moldovenii își pot „pierde” locuința

Un proiect de lege, care ar urma să-i facă pe moldoveni mai responsabili, a generat discuții aprinse. Autorul documentului, Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, a propus măsura radicală de a lipsi o persoană de propria locuință, dacă nu va contribui financiar într-un fond prevăzut pentru reparația și dezvoltarea blocurilor de locuit.

Proiectul de lege reglementează noțiunea de condominiu, iar locuitorii unui bloc vor dobîndi automat o cotă-parte în toate bunurile comune ale condominiului. Autorul propune instituirea unui Fond de reparaţie şi dezvoltare al condominiului, la care sînt obligați să contribuie atît locatarii unui bloc, cît și firmele care folosesc spațiile comune și terenul aferent blocului. Contribuția este una obligatorie, iar dacă o persoană nu-și permite să achite sau refuză, ar putea să-și piardă locuința.

Înstrăinarea locuinței. Ce prevede proiectul de lege privind condominiul

Așadar, din document reiese că un proprietar riscă șă-și piardă locuința în următoarele situații:

· dacă şi-a încălcat în mod repetat obligaţiile faţă de alt proprietar sau faţă de Asociaţie/ Comunitate, iar ceilalţi proprietari consideră imposibil ca proprietarul să continue să fie proprietar al unităţii, ei pot cere ca proprietarul unităţii să-şi înstrăineze unitatea;

· dacă proprietarul în condominiu nu execută în mod sistematic obligaţiile ce țin de repararea locuinței și respectării drepturilor celorlalți locatari;

· dacă proprietarul nu a plătit, nici măcar parţial, sumele datorate conform cotei de participaţie pentru o perioadă de 6 luni, iar întîrzierea durează mai mult de 3 luni;

· dacă activităţile proprietarului tulbură în mod grav exercitarea dreptului de proprietate de către ceilalţi proprietari.

În aceste condiții, cererea de înstrăinare poate fi aprobată doar cu cel puţin 2/3 din voturile tuturor proprietarilor. Într-un final, instanța de judecată ar urma să fie cea care decide instrăinarea forțată a locuinței.

Nu este clar care va fi suma contribuției obligatorii, întrucît acest lucru nu este prevăzut în lege și lasă asociațiilor dreptul de a decide acest lucru. Totodată, ministerul nu analizează raportul dintre daună și beneficiu.

Proiectul legii cu privire la condiminiu este publicat pentru dezbateri publice. Acesta urmează să fie aprobat de Guvern și apoi votat în Parlament.

Sursa: www.bizlaw.md

Cuvinte cheie:

locuință , lege

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1607
Populația:
1830 locuitori

Hoginești este un sat și comună din raionul Călăraşi. Hoginești este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Hoginești se află la distanţa de 36 km de orașul Călăraşi și la 75 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1830 de oameni. Localitatea este menționată documentar în anul 1607.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.