14 aprilie 2016, 14:15 Realitatea moldovenească views 5453
Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni și ascultătoarea Agafia vor fi canonizaţi
14 aprilie 2016, 14:15 Realitatea moldovenească views 5453

Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni și ascultătoarea Agafia vor fi canonizaţi

Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni și ascultătoarea Agafia de la mănăstirea Cușelăuca au fost acceptați de biserica ortodoxă pentru a fi canonizaţi.

 Viaţa şi activitatea celor doi a fost discutată în cadrul mai multor şedinţe la care au participat Preafericitul Patriarh Kiril, Înaltpreasfinţitul Mitropolitul Vladimir, dar şi Preasfinţitului Petru, Episcop de Ungheni şi Nisporeni.

Ultima întrunire s-a desfăşurat la o universitate ortodoxă din Moscova.

Gavriil Bănulescu - Bodoni a tipărit mai multe cărţi şi a contribuit la buna desfăşurare a vieţii bisericeşti în Basarabia.

Mitropolitul s-a implicat în multiple activităţi civice. În cei peste şapte ani de cârmuire a eparhiei Chişinăului, mitropolitul Gavriil a avut mari realizări.

Nicio latură a existenţei şi activităţii bisericii din Basarabia nu a fost lipsită de atenţie.

Toate planurile de educare a enoriaşilor au fost realizate. Mitropolitul Gavriil a păstorit până la moarte în Arhiepiscopia Basarabiei, unde a înfiinţat și un seminar Teologic.

Şi ascultătoarea Agafia este cunoscută pentru credinţa sa puternică în Dumnezeu. Atunci când era copil, aceasta ar fi petrecut trei ani într-o fântână având picioarele traumate.

Pe parcursul acelor ani, ea a fost mângâiată de Dumnezeu și de îngeri, care au hrănit-o cu mâna cerească.

Din cauza acelui accident şi-a petrecut toată viaţa ţintuită într-un pat. Ulterior, casa părinților Agafiei a devenit un loc de mângâiere pentru mulți credincioși.

Venind la mănăstirea Cușelăuca, Agafia a continuat să facă fapte vrednice de credință, ajutând oamenii. Ea a trăit acolo 42 de ani.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

biserica , Moldova , religie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1527
Populația:
800 locuitori

Sămănanca este un sat şi comună din raionul Orhei. Sămănanca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Orhei și la 35 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 800 de oameni. Satul Sămănanca a fost menționat documentar în anul 1527.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.