14 aprilie 2016, 11:00 Realitatea moldovenească views 4701
Deciziile aleşilor locali vor fi publicate pe o platformă online
14 aprilie 2016, 11:00 Realitatea moldovenească views 4701

Deciziile aleşilor locali vor fi publicate pe o platformă online

Primarii satelor şi oraşelor, dar şi preşedinţii de raion din ţară vor fi obligaţi să publice toate deciziile aprobate pe o platformă comună online. Şi asta pentru a asigura mai multă transparență în privinţa deciziilor luate. Prevederile sunt incluse într-un proiect de lege elaborat de Cancelaria de Stat.

Aleşii locali, care nu vor respecta noile reguli, vor fi amendaţi.

Locuitorii satului Sociteni, raionul Ialoveni, de pildă, pot afla informaţii despre activitatea primăriei, numai dacă la bat la uşa instituţiei sau dacă citesc de pe panoul din faţa acesteia. Ce-i drept, ultima noutate este din iunie 2015. Aleşii locali invocă lipsa de timp.

"Numărul de cadre este mic: este primarul, secretatrul, inginer cadastral şi preceptorul fiscal, dar volumul de lucru la toţi este foarte mare", a declarat secretara consiliului sătesc Sociteni, Maria Arhip.

Localnicii susţin că vor să fie la curent cu toate deciziile pe care le ia autoritatea locală:

"Nu pot să spun, nu cunosc aşa ceva. Ei decizii singuri iau, între dânşii fac".

"Cei care se duc până la primăria, la consilieri, ştiu, dar nu prea mă duc acolo şi nu ştiu bine".

În satul Răzeni, din acelaşi raion, e o altă situaţie. Deciziile sunt afişate atât pe un panou din din holul primăriei, cât şi pe pagină web a instituţiei.

"Ideea a apărut de la cetăţeni, fiindcă cetăţeanul nu era informat despre anumite decizii ale primarului şi a consiliului local şi era puţin indignat", a relatat primarul satului Răzeni, Ion Creţu.

Unii localnici din Răzeni accesează des site-ul primăriei, alţii îşi văd însă de gospodărie:

"Cu unele hotărâri ale primăriei suntem la curent şi ne implicăm şi noi pe cât este posibil".

"Bine că te informează, dar nu am unde să citesc de pe panourile de informaţie".

Cancelaria de Stat urmăreşte, prin acest proiect de lege, să asigure mai multă transparenţă la nivel local, dar să şi reducă cheltuielile.

"Să facem o economie destul de esenţială a resurselor financiare, care sunt astăzi pentru ca actele aprobate să fie duse la oficiile teritoriale a Cancelariei de Stat pentru a fi supuse procedurii de control de legalitate", a menţionat secretarul adjunct al Cancelariei de Stat, Valentin Guznac.

Aleşii locali care nu vor face publice deciziile luate riscă amenzi de până la2.000 de lei. Registrul actelor administraţiei publice locale va fi creat în cadrul Programului USAID BRITE, finanţat de Statele Unite ale Americii.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

primaria , decizie , registru

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
1122 locuitori

Hancăuţi este un sat şi comună din raionul Edineţ. Hancăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat la o distanţă de 26 km de oraşul Edineţ, la 47 km de staţia de cale ferată Lipcani şi la 228 km de Chișinău.Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1122 de oameni. Prima atestare documentară a așezării datează din anul 1429, cînd domnitorul Moldovei Alexandru cel Bun dăruia lui Radu grămătic satul Ivancăuți (denumirea veche a satului Hancăuți.)

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.