05 aprilie 2016, 17:00 Realitatea moldovenească views 6777
Castraveţii cultivaţi în serele din Moldova pot fi găsiţi deja în pieţele din ţară
05 aprilie 2016, 17:00 Realitatea moldovenească views 6777

Castraveţii cultivaţi în serele din Moldova pot fi găsiţi deja în pieţele din ţară

Castraveţii cultivaţi în serele din Moldova pot fi găsiţi deja în pieţele din ţară. Producătorii agricoli spun că în acest an legumele sunt mai ieftine, chiar dacă au cheltuit mai mulţi bani pentru creşterea lor.

Roşiile moldoveneşti vor apărea însă pe rafturile tarabelor şi magazinelor abia peste o lună.

Iurie Balan şi Vitalie Căpăţînă deţin o seră ce se întinde pe o suprafaţă de trei hectare în satul Oniţcani, Criuleni. Pe cea mai mare parte au plantat castraveţi. Un kilogram de legume este vândut angro cu 32 de lei. Deşi au avut cheltuieli mai mari pentru întreţinerea serelor, preţul legumelor este mai mic.

"Anul trecut, pe timpul acesta se vindea cu 38, 40 de lei. Adică pe lângă faptul că totul s-a scumpit, produsul final s-a ieftinit. Cu greu, pas cu pas mergem înainte doar ca să nu ne oprim că dacă ne oprim ne prăbuşim", a declarat producător agricol Iurie Balan.

Roşiile se vor coace însă abia peste o lună. Producătorii agricoli spun că şi aceste legume ar putea fi cultivate mai devreme, ca şi castraveţii, doar că ar suporta cheltuieli mai mari.

"Nu putem planta fiindcă sunt foarte mari cheltuielile de energie termică şi energie electrică tot trebuie să-i punem ca să-i dăm lumină artificială şi n-are rost fiindcă cheltuielile sunt mai mari ca veniturile", a relatat producător agricol, Vitalie Căpăţână.

În serele din satul Criuleni, Oniţcani, lucrează peste 20 de angajaţi. Într-un sezon, de pe cele două hectare plantate cu castraveţi ei culeg până la 240 de tone de legume:

"Of, dacă s-ar închide o să rămân fără lucru. Cine o să mă primească la 60 de ani?Mă rog şi eu pentru dânşii să aibă recolte bune ca să mă pot hrăni".

"Of Doamne! Eu sunt mulţumită de locul acesta de muncă, dar mă uit că nu se schimbă nimic spre bine".

În pieţele agroalimentare din Capitală, un kilogram de castraveţi costă între 35 şi 45 de lei:

"Preţul e normal, ca primii castraveţi de-ai noştri, 35 de lei asta e încă jos preţul. Înainte cumpărau câte două, trei kilograme, dar acum doi castraveţi, două roşii", a spus comerciantul Alexandru Gangan.

"Cu mult mai bun este produsul autohton decât cel adus de după hotare. Luăm şi noi câte puţin de ce este. Copiii mici trebuie să mănânce mai multe vitamine, verdeaţă".

"Mai avem conservături în beci şi nu prea cumpărăm, dar câteodată ţi-i poftă chiar de acelaşi castravete şi de aceeaşi roşie şi ce să faci, asta e, trebuie să cumperi".

Un kilogram de castraveţi de import sunt vânduţi la piaţă cu 25 de lei.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

castraveți , piata , fructe si legume

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1882
Populația:
311 locuitori

Larga este un sat din cadrul comunei Zolotievca, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Anenii Noi și la 63 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 311 oameni. Satul Larga a fost menționat documentar în anul 1882.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.