01 aprilie 2016, 11:00 Realitatea moldovenească views 5675
Acordul de liber schimb cu Turcia a fost ratificat de Parlament
01 aprilie 2016, 11:00 Realitatea moldovenească views 5675

Acordul de liber schimb cu Turcia a fost ratificat de Parlament

Republica Moldova și Turcia își vor liberaliza schimburile comerciale pentru mai multe categorii de produse.

Prevederea se conține în Acordul de comerț liber cu Turcia, semnat în septembrie 2014 și ratificat astăzi de Parlament. Acordul presupune dezvoltarea unor relații economice avantajoase cu Turcia, prin eliminarea barierelor comerciale, a explicat astăzi, în plenul Parlamentului, viceministrul Economiei Vitalie Iurcu.

În procesul definitivării documentului, s-a ținut cont de interesele economice ale ambelor țări prin limitarea cantităților de import a anumitor produse, a precizat ministrul. „Pe domeniul industrial s-a propus eliminarea treptată a unor taxe vamale care se impun produselor de origine turcă. În special e vorba de eliminarea taxelor la importul materialelor textile, materialelor de construcție, îmbrăcăminte, încălțăminte, produse cosmetice și mobilă. Va fi o perioadă de tranziție de 5 ani, taxele urmînd a fi anulate gradual", a explicat funcționarul.

Totodată, acesta a precizat că s-a ținut cont și de interesele producătorilor locali. Astfel, pentru a nu-i prejudicia pe fermierii moldoveni, documentul prevede limitarea perioadei de import, dar și a cantității anumitor produse agroalimentare, cum ar fi roșiile, caisele, vișinele, prunele, piersicile.

Acordul de comerț liber cu Turcia mai prevede că exportatorii din Republica Moldova vor avea posibilitatea să livreze produse în Republica Turcă fără achitarea taxelor vamale, în limita cotelor prevăzute. Este vorba de cereale, sucuri vin, nuci, produse de patiserie, tutun neprelucrat etc.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

Turcia , comert , parlament

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1908
Populația:
1074 locuitori

Bîc este un sat din cadrul comunei Bubuieci, municipiul Chișinău. Satul are o suprafaţă de circa 0.54 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 5.55 km. Localitatea se află la distanța de 3 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 1074 de oameni. Satul Bîc a fost înființat în anul 1908.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.