26 martie 2016, 09:43 Realitatea moldovenească views 4794
Noua Lege cu privire la Procuratură a fost publicată în Monitorul Oficial
26 martie 2016, 09:43 Realitatea moldovenească views 4794

Noua Lege cu privire la Procuratură a fost publicată în Monitorul Oficial

Noua Lege cu privire la Procuratură, a fost publicată ieri, 25 martie, în Monitorul Oficial, informează MOLDPRES.

Documentul va intra în vigoare la 1 august 2016, după operarea modificărilor în legislaţia conexă, care reglementează activitatea Procuraturii, precum şi ajustarea actelor normative departamentale la prevederile noii legi.

Potrivit documentului, implementarea noilor reglementări legislative şi instituţionale va spori independenţa şi responsabilităţile procurorilor și va asigura principiul legalităţii şi respectării drepturilor omului la toate etapele urmăririi penale.

Totodată, legea stabilește un nou mecanism de numire a Procurorului General. Acesta urmează a fi numit de șeful statului pentru un singur mandat de șapte ani, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. Candidatul la acest post va fi selectat prin concurs public.

Proiectul noii Legi cu privire la Procuratură a fost supus dezbaterilor publice, avizării şi expertizării din partea instituţiilor naţionale şi internaţionale competente. Astfel, acum două luni, Comisia de la Veneţia a avizat pozitiv acest proiect.

Reforma Procuraturii constituie o prioritate a Programului de guvernare şi a Strategiei de reformă a sectorului justiţiei, iar activităţile în acest domeniu sînt realizate şi promovate de autorităţile statului, cu implicarea activă a partenerilor naţionali şi internaţionali.

Pe 25 februarie curent, Parlamentul Republicii Moldova a votat, în lectură finală, proiectul noii Legi cu privire la Procuratură, iar pe 16 martie, președintele țării, Nicolae Timofti, a promulgat legea.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

lege , procuratura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1447
Populația:
319 locuitori

Ocniţa-Răzeşi este un sat din cadrul comunei Cucuruzeni, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Orhei și la 62 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 319 oameni. Satul Ocniţa-Răzeşi a fost menționat documentar în anul 1447.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.