02 martie 2016, 09:58 Realitatea moldovenească views 6079
În memoria eroilor războiului de la Nistru
02 martie 2016, 09:58 Realitatea moldovenească views 6079

În memoria eroilor războiului de la Nistru

Mai multe manifestaţii dedicate Zilei Memoriei vor avea loc astăzi. Evenimentul va începe cu o slujbă oficializată de către Mitropolitul Vladimir. În cadrul acesteia vor fi pomeniţi cei căzuţi în războiul de la Nistru, care au apărat integritatea şi independenţa Republicii Moldova.

La Chişinău, oamenii care vor participa la manifestaţiile de comemorare, mai întâi, vor depune flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. După care, din Piaţa Marii Adunări Naţionale vor porni în marş până la Complexul Memorial "Eternitate".

Pe platoul monumentului "Maica Îndurerată" va avea loc mitingul de comemorare a moldovenilor căzuţi în războiul Independenţei, iar Ministerul Apărării va organiza mese de pomenire. La eveniment va participa şi prim-ministrul Pavel Filip şi alţi demnitari.

Eroii războiului de la Nistru vor fi comemoraţi prin depuneri de flori şi mitinguri şi în alte localităţi ale ţării.

Conflictul armat de la Nistru a început în data de 2 martie 1992, când efective ale Gărzii transnistrene şi unităţi de cazaci au atacat postul de poliţie din Dubăsari, aflat sub jurisdicţia Chişinăului. Pentru că în acea perioadă Moldova nu avea armată, autorităţile de la Chişinău au implicat Poliţia.

În timpul conflictului, separatiştii din stânga Nistrului au fost susţinuţi de Armata a 14-a din Rusia. Poliţiştii din Dubăsari, cu armament insuficient în dotare, au acceptat să predea sediul în schimbul promisiunii că vor fi lăsaţi să plece. Totuşi, ei au fost arestaţi şi duşi la Tiraspol, iar în luptă s-au implicat localnicii din Cocieri.

Războiul a durat până în octombrie 1992 şi a afectat mai multe localităţi, printre care Dubăsari, Corjova, Coşniţa, Cocieri, Roghi, Tighina şi Varniţa. Numărul exact al victimelor nu este cunoscut nici până astăzi, dar, potrivit unor estimări, au murit aproape 300 de combatanţi, 400 de civili din dreapta Nistrului şi peste 800 de persoane din regiunea transnistreană.

Pe lângă sutele de morţi, conflictul armat s-a soldat cu mii de răniţi şi cu pagube materiale enorme aduse populaţiei civile.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

război , Nistru , Ziua Memoriei

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
91 locuitori

Lidovca este un sat din cadrul comunei Alexeevca, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Ungheni și la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 91 de oameni. Satul Lidovca a fost menționat documentar în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.