Rectorii universităţilor au dat socoteala la Ministerul Educaţiei pentru taxele de studii şi cazare
În premieră, instituţiile de învăţămînt au făcut publice calculele taxelor de studii şi taxelor de cazare în cămin. Aceste măsuri au venit după ce Curtea de Conturi a anunţat că în unele instituţii de învăţământ superior taxele sînt exagerate.
Potrivit rectorului Academiei de Studii Economice din Moldova, Grigore Belostecinic, toate taxele sînt stabilite în conformitate cu cadrul legal. “Noi nu avem majorări de taxe în ultimii 2-3 ani. Din 2008, aceste taxe nu au fost ridicate, cu toate că inflaţia a crescut cu 2% pentru fiecare an. Preţurile pentru toate specialităţile variază între 5500 şi 6800 de lei”, a spus Belostecinic.
Potrivit lui, taxa pentru facultăţile cu frecvenţă redusă constituie 3400 de lei, iar taxa pentru cămine constituie 4 lei pe zi. ”În 2008, aceasta a constituit 126 lei pe lună, iar în 2011 – 140 de lei pe lună. După cum vedeţi, noi nu avem mari abateri de calculele taxei”, a mai adăugat el.
Rectorul Universităţii de Stat din Moldova, Gheorghe Ciocanu, a menţionat că mijloacele financiare venite din taxe sînt alocate pentru întreţinerea echipamentelor, laboratoarelor, utilajelor necesare pentru diferite facultăţi. “Dorim să fim o universitate prestigioasă. Trebuie să avem echipament bun ca să satisfacem necesităţile studenţilor. Cei care locuiesc în cămine achită 6 lei pe zi, adică 180 de lei pe lună”, a spus Ciocanu.
Prorectorul Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „N. Testemiţanu”, Olga Cerneţchi, a spus că preţul contractelor e justificat de multitudinea de materiale didactice şi tehnice puse la dispoziţia studenţilor. „Suma contractului constituie, de facto, preţul de cost al instruirii unui student la Medicină. Studenţii au nevoie de laborator specializat cu preparate anatomice, reactive, tehnică de calcul, programe specializate de studii. La stomatologie se lucrează cu materie foarte scumpă, precum freza şi mulajele, care costă o mulţime de bani, de aici şi vine suma de 20 000 de lei”, a menţionat ea.
Potrivit unui raport al Curţii de Conturi, cinci instituţii de învăţământ superior, supuse auditului, printre care Universitatea Tehnică a Moldovei, Academia de Studii Economice, Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”, au admis cheltuieli neprevăzute în sumă de 4,9 milioane de lei.
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1598
- Populația:
- 406 locuitori
Mirceşti este un sat din cadrul comunei Boghenii Noi, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Ungheni și la 87 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 406 oameni. Satul Mircești a fost menționat documentar în anul 1598.
Comentarii
(0)