|
Consiliul de Presă face apel către jurnaliştii străini să se informeze din surse credibile
Consiliul de Presă din Moldova face un apel către jurnaliştii din străinătate să se informeze din surse credibile şi diverse referitor la situaţia din Republica Moldova. Preşedinta Consiliului de Presă, Ludmila Andronic, a declarat pentru IPN că mass-media respectabilă din Europa a distorsionat imaginea şi sensul evenimentelor din ultimele zile de la Chişinău.
Apelul a fost adresat membrilor Alianţei Europene a Consiliilor Independente de Presă (AIPCE), din care fac parte structuri de autoreglementare jurnalistică din 31 de ţări. În apel se spune că Republica Moldova este o ţară care apare în peisajul mediatic internaţional foarte rar şi doar cu ocazia unor evenimente extreme sau inedite. Actualmente Moldova trăieşte exact un astfel de eveniment dramatic, care trezeşte interesul mass-mediei internaţionale: un lung şi traumatizant proces de instituire a noului guvern, pe fundalul protestelor masive care tensionează societatea până la un indicator care fac evenimentele „publicabile" pe paginile multor ziare europene.
„Constatăm, însă, că mai multe ediţii străine au plasat ştiri eronate despre realitatea moldovenească şi înţelegem că acestea nu se bazează pe elementare acţiuni de informare, obligatorii pentru jurnalismul de calitate. Ca urmare, interpretările eronate ale mass-media internaţionale sunt preluate de unele medii locale şi utilizate în calitate de argumente în acţiuni de manipulare evidentă", se menţionează în apel.
Preşedinta Consiliului de Presă a declarat că îndeamnă jurnaliştii străini să se informeze mai mult şi din surse sigure. „Am găsit de cuviinţă să facem acest apel către Alianţă ca aceasta să ne ajute să atragem atenţia colegilor noştri că ei nu au avut o abordare foarte profesionistă şi etică în reflectarea evenimentelor şi că nu au făcut uz de toate sursele în mod corect şi profesionist", a notat Ludmila Andronic.
„Am făcut apel ca să-i determinăm pe colegii din străinătate atunci când scriu despre Republica Moldova să se informeze mai mult şi să găsească mai multe surse, alternative pentru a putea prezenta cât mai obiectiv, echidistant şi echilibrat evenimentele din ţară, pentru ca sensul acestora să nu fie denaturat şi imaginea Republicii Moldova să nu aibă de suferit", a mai spus preşedinta Consiliului.
Apelul a fost expediat inclusiv pe toate adresele Consiliilor de Presă care fac parte din Alianţă.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1529
- Populația:
- 4601 locuitori
Măgdăceşti este un sat şi comună din raionul Criuleni. Măgdăceşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat la o distanţă de 38 km de oraşul Criuleni şi 12 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia la nivelul comunei Măgdăceşti constituie 4601 oameni. Satul Măgdăceşti este atestat pentru prima dată într-un document datat cu 9 martie 1529.
Comentarii
(1)