|
Producătorii de carne şi de produse lactate bat alarma
Producătorii de carne şi de lactate din Moldova bat alarma că nu vor face faţă concurenţei produselor similare din Ucraina. Potrivit lor, începând cu 1 ianuarie 2016 Federaţia Rusă a introdus embargo pentru importul la mai multe mărfuri din Ucraina, inclusiv şi pentru produsele lactate, şi cele de carne, iar 35 de companii ucrainene au primit autorizaţii pentru a exporta produse animaliere în Moldova. Într-un comunicat de presă, citat de IPN, Alexandru Slusari, preşedintele Asociaţiei UniAgroProtect, menţionează că situaţia creată pune în pericol sectorul zootehnic autohton.
„Începând din aprilie 2015, producătorii de carne sunt obligaţi să achite TVA de 20%, pe când producătorii agricoli din Ucraina achită doar o pătrime din suma TVA calculată. Totodată, preţurile la nutreţuri în Ucraina sunt aproximativ cu 30% mai mici decât în Moldova, energia electrică este mai ieftină cu aproape 135% şi gazele naturale – cu 16%. La factorii menţionaţi este necesar de adăugat şi problema controlului insuficient a hotarelor, ceea ce contribuie la creşterea contrabandei", a comunicat Alexandru Slusari.
În opinia sa, în asemenea condiţii producătorii autohtoni din domeniul procesării producţiei din carne şi lapte nu vor face faţă concurenţei cu importatorii din Ucraina. „În cazul insolvabilităţii masive a întreprinderilor de procesare se întrerupe întregul lanţ valoric de producere a cărnii şi a laptelui. Prin urmare vor falimenta producătorii agricoli a producţiei primare, în special zeci de mii de gospodării ţărăneşti individuale", afirmă preşedintele asociaţiei.
Alexandru Slusari mai spune că Asociaţia UniAgroProtect, Asociaţia Patronală a Producătorilor de Lapte şi Asociaţia Producătorilor din Industria Avicolă încă anul trecut au simţit presiunea importului produselor din carne şi a celor lactate din Ucraina. „În iunie 2015 a fost o perioada când procesatorii de lapte au fost nevoiţi să închidă mai multe puncte de colectare a laptelui", informează Slusari.
Pe data de 18 decembrie 2015, asociaţiile menţionate au adresat o scrisoare către autorităţi cu descrierea situaţiei şi cu solicitarea lansării procedurilor de investigare în conformitate cu normele OMC şi ale Acordului de comerţ liber în cadrul CSI, iar conform acestor rigori, dreptul de investigare a cazului şi introducerea unor taxe vamale de protecţie apare atunci când importul dintr-o ţară creşte peste 15%.
În contextul situaţiei apărute din 1 ianuarie, asociaţiile de producători insistă asupra lansării procedurii de investigare a importului din Ucraina şi introducerea taxei vamale speciale pentru protejarea producătorilor autohtoni.
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1854
- Populația:
- 585 locuitori
Dumitreni este un sat din cadrul comunei Alexeevca, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Florești și la 141 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 585 de oameni. Satul Dumitreni a fost înființat în anul 1854.
Comentarii
(0)