|
Foto: realitatea.md |
Prim-miniștrii demiși din funcții nu vor mai deține pașapoarte diplomatice
Parlamentul a decis să retragă pașapoarte diplomatice la foștii premieri, spicheri și șefi de stat care au fost demiși pentru încălcarea Constituției. Un proiect de lege în acest sens a fost elaborat de deputații comuniști și votat astăzi în prima lectură de Parlament, notează NOI.md.
În opinia comuniștilor, dreptul de a deține pașaport diplomatic pe viață este un privilegiu, și nu o normă. „Considerăm judicios faptul că cetățenii care au ocupat funcţia de preşedinte al ţării, preşedinte al Parlamentului şi prim-ministru, în caz de demitere din funcţie în legătură cu săvîrşirea unor fapte prin care au fost încălcate prevederile Constituţiei, de revocare în legătură cu exprimarea neîncrederii Guvernului de către Parlament, să nu aibă dreptul de a deţine paşapoarte diplomatice", a menționat deputatul Anatolie Zagorodnîi.
Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a propus ca prevederile acestei legi să se răsfrîngă și asupra deputaților. „Poate în lege să fie indicat inclusiv aplicarea acestei norme și pentru deputați? Dacă calcă pe bec, e gata și cu pașaportul diplomatic", a spus Voronin.
Deputații liberal-democrați au avut anumite rezerve față de această inițiativă. În opinia lui Valeriu Ghilețchi, privarea de anumite drepturi într-un stat de drept se face în baza deciziei instanței de judecată, și nu la discreția Parlamentului.
„Putem să considerăm că asemenea abordări nu sînt decît decizii politice. Sancționarea premierului sau a altui demnitar deja s-a produs în momentul demisiei", a menționat Ghilețchi.
„În perioada guvernării comuniste mii de persoane dețineau pașapoarte diplomatice, printre care oameni de afaceri, preoți, soții ale demnitarilor, de ce atunci nu ați venit cu această inițiativă?", a replicat, la rîndul său, deputata liberal-democrată Maria Ciobanu.
În urma dezbaterilor, deputații au hotărît să voteze documentul în prima lectură, iar ulterior să opereze unele modificări pentru a nu lăsa loc pentru interpretări.
Precizăm că inițiativa comuniștilor îi vizează pe foștii premieri liberal-democrați Vlad Filat și Valeriu Streleț, demiși prin moțiune de cenzură, dar și pe liderul PD, Marian Lupu, revocat din funcția de președintele al Parlamentului, în aprilie 2013.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1631
- Populația:
- 3402 locuitori
Mîndîc este un sat şi comună din raionul Drochia. Mîndîc este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Drochia și la 200 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3402 oameni. Satul Mîndîc a fost menționat documentar în anul 1631.
Comentarii
(0)