17 decembrie 2015, 15:02 Realitatea moldovenească views 6011
Prim-miniștrii demiși din funcții nu vor mai deține pașapoarte diplomatice
Foto: realitatea.md
17 decembrie 2015, 15:02 Realitatea moldovenească views 6011

Prim-miniștrii demiși din funcții nu vor mai deține pașapoarte diplomatice

Parlamentul a decis să retragă pașapoarte diplomatice la foștii premieri, spicheri și șefi de stat care au fost demiși pentru încălcarea Constituției. Un proiect de lege în acest sens a fost elaborat de deputații comuniști și votat astăzi în prima lectură de Parlament, notează NOI.md.

În opinia comuniștilor, dreptul de a deține pașaport diplomatic pe viață este un privilegiu, și nu o normă. „Considerăm judicios faptul că cetățenii care au ocupat funcţia de preşedinte al ţării, preşedinte al Parlamentului şi prim-ministru, în caz de demitere din funcţie în legătură cu săvîrşirea unor fapte prin care au fost încălcate prevederile Constituţiei, de revocare în legătură cu exprimarea neîncrederii Guvernului de către Parlament, să nu aibă dreptul de a deţine paşapoarte diplomatice", a menționat deputatul Anatolie Zagorodnîi.

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a propus ca prevederile acestei legi să se răsfrîngă și asupra deputaților. „Poate în lege să fie indicat inclusiv aplicarea acestei norme și pentru deputați? Dacă calcă pe bec, e gata și cu pașaportul diplomatic", a spus Voronin.

Deputații liberal-democrați au avut anumite rezerve față de această inițiativă. În opinia lui Valeriu Ghilețchi, privarea de anumite drepturi într-un stat de drept se face în baza deciziei instanței de judecată, și nu la discreția Parlamentului.

„Putem să considerăm că asemenea abordări nu sînt decît decizii politice. Sancționarea premierului sau a altui demnitar deja s-a produs în momentul demisiei", a menționat Ghilețchi.

„În perioada guvernării comuniste mii de persoane dețineau pașapoarte diplomatice, printre care oameni de afaceri, preoți, soții ale demnitarilor, de ce atunci nu ați venit cu această inițiativă?", a replicat, la rîndul său, deputata liberal-democrată Maria Ciobanu.

În urma dezbaterilor, deputații au hotărît să voteze documentul în prima lectură, iar ulterior să opereze unele modificări pentru a nu lăsa loc pentru interpretări.

Precizăm că inițiativa comuniștilor îi vizează pe foștii premieri liberal-democrați Vlad Filat și Valeriu Streleț, demiși prin moțiune de cenzură, dar și pe liderul PD, Marian Lupu, revocat din funcția de președintele al Parlamentului, în aprilie 2013.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

pasaport , prim-ministru , parlament

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1620
Populația:
1005 locuitori

Trifăuţi este un sat şi comună din raionul Soroca. Trifăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 20 km de orașul Soroca și la 158 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1005 oameni. Satul Trifăuţi a fost menționat documentar în anul 1620.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.