16 decembrie 2015, 15:31 Realitatea moldovenească views 5649
OSCE propune soluţionarea diferendului transnistrean pe cale diplomatică
16 decembrie 2015, 15:31 Realitatea moldovenească views 5649

OSCE propune soluţionarea diferendului transnistrean pe cale diplomatică

Reprezentantul special al viitoarei preşedinţii germane în OSCE, Cord Meier-Klodt, consideră că problema transnistreană trebuie soluţionată pe cale diplomatică. Opinia a fost exprimată marţi, la întrevederea de la Tiraspol cu principalul negociator al autoproclamatei RMN, ministrul interimar al Afacerilor Externe din regiune, Vitali Ignatiev.

Potrivit unui comunicat al MAE-ului transnistrean, el a spus că este familiarizat cu problema reglementării transnistrene, deoarece deja de doi ani, în Ministerul de Externe al Germaniei el se ocupă anume de această direcţie.

"Problema poate fi soluţionată înţelept, pe cale diplomatică. O altă variantă ar fi pe altă cale. Desigur, aş prefera prima variantă. Şi cred că ar trebui să ne axăm eforturile anume în această direcţie", a spus diplomatul.

Ignatiev a recunoscut că "starea procesului de negocieri între Republica Moldova şi Transnistria lasă de dorit".

"În relaţiile bilaterale avem o serie de subiecte sensibile, care creează pericole pentru dialogul constructiv", a spus el, subliniind un şir de măsuri restrictive aplicate de RM împotriva Transnistriei.

Reprezentantul Transnistriei a indicat, în particular, "problema urmării penale pe motive politice în RM a reprezentanţilor Transnistriei, acutizate în 2014".

Ignatiev a accentuat intenţiile Chişinăului şi Kievului de a stabili control vamal comun la punctul de trecere Cuciurgan de la frontiera ucraineană.

"Realizarea unui asemenea pas poate influenţa negativ atît situaţia economică din Transnistria, cît şi perspectivele negocierilor", a spus el, menţionînd că Transnistria "se abţine de la măsuri de răspuns în privinţa RM".

Cord Meier-Klodt a fost primit şi de preşedintele transnistrean, Evgheni Şevciuk, care a menţionat "rolul important al OSCE în organizarea platformei de negocieri şi reacţionarea la situaţiile de conflict între Transnistria şi Moldova".

Sursa: www.infotag.md

Cuvinte cheie:

Transnistria , OSCE

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429-1463
Populația:
0 locuitori

Zahorna este un sat din cadrul comunei Chițcani, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Căușeni și la 82 km de Chișinău. Satul Zahorna a fost menționat documentar între anii 1429 - 1463.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.