|
În R. Moldova va fi creat un Registru Vitivinicol
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Oficiul Național al Viei și Vinului împreună cu Agenția Cehă pentru Dezvoltare au semnat astăzi un memorandum privind elaborarea softului pentru crearea Registrului Vitivinicol al Republicii Moldova.
Directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Dumitru Munteanu, a declarat că "Registrul vitivinicol va introduce un sistem de trasabilitate coerent, care va asigura transparența întregului proces tehnologic, de la struguri marfă pînă la distribuirea produsului finit, ceea ce constituie o condiție a piețelor de desfacere regionale și globale. Prin crearea unui astfel de registru, produsele vitivinicole vor obține autenticitate și vor fi conectate la standardele europene".
La rîndul său, președintele companiei cehe de software Tender System, Jan Hradek, a menționat că "Registrul Vitivinicol este conceput drept o aplicație web, ce le va permite viticultorilor și vinificatorilor să-și depună datele prin intermediul unei declarații electronice. Aici va fi stocată toată informația referitoare la parcelele vitivinicole, vinificatori, vinuri și taxe achitate de către exportatori și producători".
Astfel, exportatorii de vinuri, precum și producătorii de struguri, care dețin în proprietatea lor mai mult de 15 ha de plantații și doresc să comercializeze strugurii sau să-i exporte, vor fi obligați să se înregistreze în acest sistem. Cei care nu vor face acest lucru nu vor avea dreptul să vîndă vinul sau strugurii și nu vor beneficia de subvențiile acordate de stat.
De la începutul lunii decembrie curent, proprietarii de parcele viticole și companiile vitivinicole din țară beneficiază de asistență gratuită privind modalitatea de înregistrare în Registrul Vitivinicol. Aceștia au fost instruiți de experți în domeniu în cadrul a 50 de seminare, cu participarea reprezentanților primăriilor, a inginerilor cadastrali și a viticultorilor.
Proiectul de implementare a Registrului Vitivinicol al Republicii Moldova se va finaliza în ianuarie 2017, iar costul acestuia se ridică la un milion de dolari, bani oferiți de Agenția Cehă pentru Dezvoltare și USAID, sub forma unui grant.
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1760
- Populația:
- 697 locuitori
Slobozia-Hodorogea este un sat din cadrul comunei Bieşti, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Orhei și la 55 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 697 de oameni. Satul Slobozia-Hodorogea a fost menționat documentar în anul 1760.
Comentarii
(0)