|
Apelul fostului premier Ion Sturza către cetăţeni: „Salvăm Moldova!”
Fostul premier Ion Sturza a lansat astăzi un apel către cetăţeni sub forma unui manifest personal, cu genericul „Salvăm Moldova!". În mesajul său sunt enumerate cinci condiţii care fac posibilă salvarea ţării de un iminent colaps economic şi social.
Pentru prima dată de la declararea independenţei, Republica Moldova se confruntă cu un real pericol existenţial, se spune în mesajul fostului premier postat pe Facebook. „Deşi unii cred că deja şi-au aranjat treburile şi că, astfel, intrăm într-o perioadă nouă (veche) de 200 de ani de „stabilitate", eu sper că ţara se mai poate salva", scrie Ion Sturza.
În continuare, ex-premierul enumeră condiţiile în care ar fi posibilă evitarea unui colaps total al economiei ţării, printre care stabilizarea urgentă a situaţiei economice şi a celei bugetare. „Bugetul, până la sfârşit de an, va avea acumulate datorii de 1,5-2 miliarde de lei. Scăderea PIB-ului, a comerţului exterior, a remitenţelor, deservirea furtului miliardului pot duce la un deficit de 20-25% din bugetul pentru anul 2016. Aceasta înseamnă incapacitate de a achita salariile şi pensiile, dar şi de a face faţă obligaţiilor sociale minime. Doar o relaxare urgentă fiscală şi monetară, combinată cu disciplina financiară drastică, poate salva situaţia", susţine Ion Sturza.
O altă condiţie ar fi salvarea sistemului bancar de un colaps iminent. „Următoarele trei bănci din sistem sunt afectate de aceleaşi vicii ca şi băncile aflate în proces de lichidare: intransparenţa totală a acţionarilor, stoc enorm de credite neperformante şi dubioase, mediocritate managerială, dar şi fraudă directă. Se prefigurează pierderi de încă un miliard de dolari!", menţionează Sturza, care adaugă că pierderea acestor bani nu va mai putea fi compensată din buget, în situaţia în care există şi riscul pierderii totale a rezervelor valutare ale ţării.
„Urgent, în maxim 10 zile, trebuie clarificaţi beneficiarii finali ai acţionariatului, reali, nu fictivi, terminat auditul (diagnosticul) independent, iar acţionarii să fie impuşi să recapitalizeze băncile. Dacă se opun – să fie NAŢIONALIZATE!"
O a treia condiţie, potrivit ex-premierului, ar fi luarea de măsuri urgente pentru asigurarea stabilă şi garantată a livrării de resurse energetice. „Astăzi Moldova este aprovizionată în proporţie de 90 la sută dintr-o singură sursă! Rezervele interne (vorbim de 30-40 de mii de tone de păcură) sunt zero. Datoriile (deseori artificial create) la gaz se ridică la aproape un miliard de dolari, la energia electrică – la 150 de milioane de dolari. Energia electrică este livrată printr-o „sârmă" gata să cadă în orice moment".
În afară de gestionarea atentă a situaţiei curente, este nevoie să fie urgent începute lucrările la interconectarea cu centrul ţării a gazoductului Iaşi-Ungheni. Cu maxim 100 de milioane de dolari, în şase luni, 80% din gazul necesar va fi asigurat dintr-o sursă alternativă. Cu maxim 500 de milioane de euro, în doi ani şi jumătate, ne interconectăm şi ne sincronizăm cu sistemul european energetic", punctează Sturza, adăugând că „discuţiile gen nu sunt bani, studii de fezabilitate şi specificaţii tehnice trebuie tratate ca sabotaj!"
O altă condiţie ar ţine de luarea de măsuri drastice de securitate şi siguranţă naţională. „Există riscul de reintroducere a vizelor. Moldova a devenit un furnizor major de insecuritate în regiune şi este considerată veriga slabă în lupta cu traficul de orice gen, contrabanda, migraţia ilegală şi terorismul".
A cincea condiţie este implementarea reală şi „cu fanatism" a acordurilor şi obligaţiilor internaţionale în speranţa să ne restabilim, în şase-opt luni, minimul de încredere din partea partenerilor şi să reluăm finanţările de importanţă existenţială pentru noi.
În încheierea mesajului, ex-premierul Sturza lansează un apel patriotic către cetăţeni de salvare a ţării cât nu este târziu. „Întrebarea frecventă pe care mi-o pun e dacă sunt în Moldova 20 de patrioţi integri şi profesionişti care să vrea să salveze ţara?! Oameni care ar fi gata pe baze de voluntariat să lucreze cinstit doi ani, timp de care avem nevoie să stabilizăm situaţia şi să întoarcem ţara poporului?! Oameni care sunt gata să jure că nu au furat, nu fură şi nu vor fura propriul popor?! Oameni care vor trece purgatoriul integrităţii în faţa societăţii?! Dacă sunt, să ne punem la treabă... În rest, tot ce ni se serveşte azi de „politicieni" este demagogie, perdea de fum pentru a nu schima nimic în statul capturat. Şi eu, şi mulţi conaţionali ne dorim, la un moment dat, să ne reîntoarcem acasă. Însă nu va avea niciun rost, dacă casa ne va fi ocupată şi devastată. Nu are sens nici să exişti fără Patrie! Să punem dar toţi umărul, să ne implicăm! Acum! Cât nu este târziu! Pentru asta mâine nu există!", îşi încheie mesajul Ion Sturza.
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1875
- Populația:
- 135 locuitori
Greceni este un sat din cadrul comunei Burlăceni, raionul Cahul. Satul este situat la distanța de 58 km de orașul Cahul și la 130 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 135 de oameni. Localitatea Greceni este atestată documentar în anul 1875, fiind înființată pe lîngă o stație de cale ferată.
Comentarii
(1)