|
Austria şi România vor creşte calitatea în învăţămîntul IT din Moldova
Austria şi România vor oferi asistenţă Republicii Moldova pentru creşterea calităţii în învăţămîntul profesional tehnic în domeniul tehnologiilor informaţionale, potrivit unui acord semnat ieri la Chișinău între Guvernul României și Agenția Austriacă pentru Dezvoltare. Valoarea proiectului se estimează la aproape 700 mii de euro.
Ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurcă, a menționat azi la o conferinţă de presă că acordul are o durată de implementare de trei ani. Potrivit acordului, vor fi elaborate regulamente de funcționare a Agenției Naţionale pentru Asigurarea Calității în Învăţămîntul Profesional. Alți beneficiari ai proiectului sînt un centru de excelență în domeniul tehnologiilor informaţionale și peste 20 de școli profesional-tehnice și colegii cu specialități în domeniul TIC.
De asemenea, angajații agenției vor efectua vizite de studiu în România, unde se vor întîlni cu colegii instituţiei similare de la București. Potrivit lui Marius Lazurcă, un alt scop este de a ajuta agenția de la Chișinău să stabilească parteneriate cu instituții similare din alte state ale Uniunii Europene.
La rîndul său, şeful Biroului de Coordonare a Cooperării Tehnice de la Ambasada Austriei la Chișinău, Gerhard Schaumberger, a menționat că, recent, Instituția pe care o conduce a stabilit o înțelegere prin care va continua cooperarea în domeniul educațional cu Republica Moldova și în următorii cinci ani.
„Noi ne concentrăm mult pe învățămîntul și instruirea vocațională, pentru că sîntem convinşi că resursele umane sînt unul dintre factorii-cheie pentru crearea de noi locuri de muncă, pentru creșterea salariilor și pentru o viață mai sigură în Republica Moldova. În continuare vom pune un accent deosebit pe instruirea duală, ceea ce înseamnă educație și experiență profesională în același timp. De asemenea, ne vom focusa pe domeniul tehnologiilor informaționale. În toate aceste eforturi, calitatea este factorul-cheie pentru a deveni competitivi în viitor", a spus Gerhard Schaumberger.
Din valoarea totală a proiectului de aproape 700 mii de euro, peste 500 mii sînt oferite de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare, 70 mii – de Guvernul de la Bucureşti, aproape 90 mii – de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și alte 25 mii – de Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC. Organizațiile implementatoare ale proiectului sînt Centrul Educațional „Pro-Didactica" și Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1575
- Populația:
- 998 locuitori
Bleşteni este un sat şi comună din raionul Edineţ. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Bleşteni şi Volodeni. Satul Bleşteni se află la o distanță de 12 km sud-vest de Edineţ, la 17 km de staţia de cale ferată Brătuşeni şi la 214 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 998 de oameni. Este menţionat pentru prima dată în documentul datat cu 19 mai 1575, cu numele Blişceanăuţi, ţinutul Hotin.
Comentarii
(0)