|
Încă un internat a fost închis (Video)
Pe rețelele de socializare au fost publicate postări alarmante despre faptul că autoritățile intenționează să închidă Gimnaziul-internat nr. 2 din Chișinău, iar terenul imens pe care se află instituția să fie alocat pentru construcții. Echipa de filmare de la NOI.md a vizitat această instituție de învățămînt de pe strada Grenoble.
Instituția deja a fost „optimizată" – în mai curent, precedentul Consiliu Municipal Chișinău a decis reorganizarea Gimnaziului-internat nr. 2 în gimnaziul „Decebal" și formarea pe acest teritoriu a unui centru sportiv pentru tineret, avînd în vedere că teritoriul fostului internat o permite, pentru că ocupă o suprafață de 4,25 ha.
Directorul Gimnaziului, Iurie Donțu, a relatat că problema reorganizării durează deja de 5 ani, din anul 2010. Decizia a fost luată în cadrul programului național. „Proiectul britanic «Lumos» a lucrat la noi cu copiii și familiile acestora, specialiștii au studiat posibilitatea revenirii copiilor în familiile lor. Părinții unor copii de la noi au fost decăzuți din drepturile părintești, unii copii erau orfani, iar părinții altor copii își ispășeau pedeapsa în penitenciare. Însă au fost și copii din familii normale, care au nimerit la noi întîmplător, din cauza unor probleme", a povestit directorul.
Potrivit lui Iurie Donțu, în anul 2014, în internat au rămas 30 de copii, dintre care 12 își încheiau studiile, iar 10 continuă să învețe în acest gimnaziu, dar locuiesc în centru social «Așchiuță» (creat de organizația «Ave copiii»). Unii copii s-au întors în familiile lor, alții au plecat în familii adoptive. În prezent, în gimnaziu studiază 190 de copii. Unul dintre blocurile căminelor deocamdată este arendat de un ONG ce se ocupă de copii care suferă de autism.
Recent, aici a fost efectuată inventarierea și acum urmează să fie împărțit teritoriul. Cel mai probabil, gimnaziul va rămîne doar cu blocul de studii. Conducătorul blocului speră că de noul complex sportiv vor putea beneficia și elevii acestei instituții de învățămînt. Chiar dacă numărul elevilor este mic (trebuie să fie 400-500 de copii), pedagogii sînt tentați să-i dea crezare primarului general, care a promis să nu închidă școlile. Din această cauză rezultă și principala problemă a Gimnaziului «Decebal» – lipsa mijloacelor. Consiliul părintesc abia și-a început activitatea (în istoria contemporană a Moldovei este un lucru normal ca părinții să aloce bani pentru necesitățile școlii), iar sponsori gimnaziul deocamdată nu are.
Pentru copiii care temporar locuiesc în Centrul «Așchiuță» la cîțiva metri de fostul internat se construiește un bloc cu două etaje – Casa comunitară. Pentru această clădire Consiliul Municipal Chișinău a alocat, în noiembrie 2014, un teren cu suprafața de 0,1 ha pe strada Ioan Vodă Viteazul. Ce-i drept, Direcția principală arhitectură, urbanism și relații funciare din cadrul Primăriei Chișinău nu a găsit un loc mai bun decît terenul pentru copii aflat între blocurile de locuit
Șeful Secției sport din cadrul Direcției educație, tineret și sport a Primăriei, Victor Gheorghiu, a comunicat că centrul sportiv se construiește la solicitarea orășenilor, deoarece în Chișinău nu există o bază sportivă municipală. Trei blocuri ale fostului internat vor fi transformate în hotel pentru sportivii care vor veni la cantonamente sau competiții.
Astfel, urmează să fie construit un bazin de 50 m (în Chișinău nu există un asemenea bazin), un complex sportiv pentru volei, baschet, handbal, o arenă de gheață pentru hochei, un stadion cu tribune și infrastructura necesară pentru atletism, corturi deschise de tenis etc. În prezent, multe școli sportive sînt nevoite să arendeze terenuri de sport, iar pentru aceasta sînt cheltuite mijloace importante din bugetul municipal. De aceea, discipolii acestor instituții la fel ar putea să facă sport în acest complex.
Ce-i drept, nu se știe cînd va demara construcția și pe ce bani. Important este ca pînă vor fi identificate sursele financiare să nu se schimbe planurile privind construcția acestui obiect și în locul centrului sportiv orășenesc să nu apară un nou complex locativ privat.
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1875
- Populația:
- 337 locuitori
Etulia loc.c.f. este o localitate un sat din cadrul comunei Etulia, UTA Găgăuzia. Localitatea se află la distanța de 88 km de municipiul Comrat și la 222 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 337 de oameni. Etulia loc.c.f. a fost menționat documentar în anul 1875.
Comentarii
(0)