|
Un milion de euro pentru cetăţenie
Deputatul PSRM Vasile Bolea a propus o nouă metodă de stimulare a investiţiilor străine — comerţul indirect cu cetăţenia. Potrivit modificărilor legislative propuse, pentru obţinerea cetăţeniei Republicii Moldova, cetăţeanul străin va trebui să depună la bancă cel puţin 1 milion de euro, sumă pe care nu o va putea retrage timp de trei ani.
Şi, deşi comerţul cu cetăţenia este o procedură destul de răspîndită în lume (inclusiv în ţările dezvoltate), specialiştii consideră că în condiţiile realităţii moldoveneşti e puţin probabil ca această măsură să aibă efect.
Banii pe masă
Conform legislaţiei în vigoare, pentru obţinerea cetăţeniei moldoveneşti, cetăţeanul străin trebuie să corespundă următoarelor criterii: să se afle legal şi neîntrerupt timp de 10 ani pe teritoriul Republicii Moldova (pentru apatrizi şi refugiaţi acest termen este de cel puţin 8 ani). Să se afle legal şi constant pe teritoriul Republicii Moldova timp de 5 ani pînă la atingerea vîrstei de 18 ani.
Să fie căsătorit cu un cetăţean al Republicii Moldova timp de cel puţin 3 ani şi pe parcursul ultimilor 3 ani să fi trăit legal în Moldova. Pe parcursul ultimilor 3 ani să se afle legal şi constant pe teritoriul Moldovei la părinţi sau copii care sînt cetăţeni ai RM. De asemenea, să cunoască Constituţia, să susțină testul la cunoaşterea limbii de stat şi să deţină surse de existenţă legale.
«În cazuri excepţionale şi în interesele Republicii Moldova», conform art.24(2), preşedintele ţării poate oferi cetăţenia la discreţia sa. Anume în baza acestei prevederi a Legii cu privire la cetăţenie, prin decretul preşedintelui Nicolae Timofti nr. 937 din 26.12.2013, cetăţenia moldovenească i-a fost oferită «dlui Stephane Christophe Bride, născut în 1971 în Republica Senegal». Adică actualului ministru al Economiei.
Deputatul Vasile Bolea consideră că pentru potenţialii investitori procedura de obţinere a cetăţeniei ar trebui simplificată. Pentru a stimula atragerea investiţiilor în economia moldovenească, parlamentarul a propus oferirea cetăţeniei Republicii Moldova străinilor care au depus pe conturile băncilor moldoveneşti cel puţin 1 milion de euro. Dacă ei au locuit legal în Moldova cel puţin jumătate de an, cunosc Constituţia Republicii Moldova şi au susţinut testul de cunoaştere a limbii de stat.
Singura condiţie principială este că cetăţenii străini nu au dreptul să-şi retragă timp de trei ani milionul depus în bancă. Încălcarea acestei condiţii va conduce la pierderea automată a cetăţeniei Republicii Moldova.
Cetăţenie la preţ rezonabil
Comerţul cu cetăţenia sau permisele de şedere este practicat în multe ţări ale lumii. Studiind cu cîţiva ani în urmă piaţa cetăţeniei din Uniunea Europeană, postul de radio Deutsche Welle scria că, deşi drepturile omului sînt universale, oamenii bogaţi totuşi au mai multe drepturi.
Există două metode de obţinere a unei noi cetăţenii în cadrul acestui «regim comercial». Automat — pentru aceasta trebuie transferată o anumită sumă de bani şi deja peste cîteva luni este eliberat paşaportul. A doua, cea mai răspîndită în «lumea civilizată» - procurarea imobilului, deschiderea afacerii sau deţinerea unor depozite mari de bani.
Prima variantă de obţinere a cetăţeniei este practicată, spre exemplu, în Republica Dominicană. Aici, plata directă către stat constituie $100 de mii pentru un solicitant şi $200 de mii pentru o familie cu doi copii minori (cîte $50 de mii suplimentar pentru fiecare rudă). Cererea pentru obţinerea cetăţeniei este examinată de autorităţi timp de 5-14 luni. Paşaportul Republicii Dominicane permite călătoria fără viză în peste 50 de ţări, printre care Marea Britanie şi Elveţia.
Cel mai vechi program de oferire a cetăţeniei în schimbul investiţiilor funcţionează pe insulele Sf. Kitts și Nevis (Marea Caraibilor). Această ţară mică se află constant în topul ratingurilor statelor cu cea mai bună legislaţie în domeniul migraţiei. Din anul 1984 (Sf. Kitts și Nevis a devenit stat independent în 1983), aici funcționează un program ce permite oferirea cetăţeniei persoanelor care nu locuiesc pe insule.
Avantajul de bază în Sf. Kitts și Nevis este posibilitatea obţinerii cetăţeniei fără a locui în ţară. Paşaportul poate fi primit prin poştă, după transferul banilor. Sau prin depunerea a cel puţin $250 de mii în Fondul zahărului. Sau procurînd valori imobiliare în valoare de cel puţin $400 de mii.
În ceea ce ține de ţările mai «obişnuite» pentru noi, aici sumele investiţiilor sînt mai mari, iar termenele de obţinere a cetățeniei sînt mai extinse în timp şi în spaţiu. Acest lucru se referă în special la trecerea etapelor precum obţinerea permisului de şedere temporară sau permanentă.
Spre exemplu, în Bulgaria, pentru a obţine permisul de şedere permanentă, trebuie să investiţi în hîrtii de valoare de stat cel puţin 512 mii de euro: aceşti bani trebuie să rămînă în ţară cel puţin doi ani după obţinerea cetăţeniei. Cetăţenia bulgară poate fi obţinută peste un an după obţinerea permisului de şedere permanentă.
În Cipru, cetăţenia se oferă la procurarea imobilului în valoare de 2,5 milioane de euro.
Autorităţile din Spania, pentru a depăşi criza şi a soluţiona problema cu locuinţele pustii (circa 1 milion de obiecte – în special clădiri rezidenţiale necomercializate în case noi şi spaţii ipotecare), din 2013 a început să elibereze permise de şedere pentru procurarea imobilului de la 500 de mii de euro în sus. După cinci ani, proprietarul imobilului obţine permis de şedere, iar încă peste 10 ani poate obţine cetăţenia Spaniei.
În Letonia, pentru obţinerea permisului de şedere (pentru cinci ani) trebuie sau să procuraţi un imobil de cel puţin $250 de mii, sau să aveţi un depozit în valoare de cel puţin 300 de mii de euro pe un termen de cel puţin 5 ani, sau să investiţi în capitalul statutar al unei companiei cel puţin 35 de mii de euro (însă aici, pentru desfăşurarea afacerilor sînt înaintate foarte multe cerinţe).
Deţinătorul permisului de şedere temporară poate pretinde permisul de şedere permanentă doar peste 5 ani. Cu condiţia că acesta a lipsit în cumulativ din Letonia cel mult 1 an în toată perioada şi a susţinut examenul la limba letonă. După 5 ani de la obţinerea statutului de şedere permanentă, persoana poate pretinde cetăţenia Letoniei.
Pentru a obţine permis de şedere permanentă în Marea Britanie timp de doi ani, trebuie să investiţi în economia locală cel puţin 10 milioane de lire sterline, timp de trei ani — de la 5 pînă la 10 milioane, iar timp de 5 ani — 1 milion de lire sterline (pragul minim).
În SUA, investitorii străini trebuie să-şi creeze propria afacere şi să asigure cel puţin 10 locuri de muncă sau să investească într-o afacere existentă cel puţin $1 milion. Doar după aceasta este eliberată viza şi investitorul primeşte un statut provizoriu de rezident (green card) pe doi ani. După expirarea acestui termen, Departamentul Migraţie efectuează un control şi, dacă nu găseşte nereguli, investitorul primeşte viză nelimitată. Iar peste cinci ani de trai în SUA, solicitantul poate pretinde şi cetăţenia.
Canada, Australia şi Noua Zeelandă au propriile sisteme de imigraţie.
Deoarece acest serviciu de comerţ cu cetăţenia este practicat destul de activ în majoritatea ţărilor lumii, specialiştii sînt pesimişti în legătură cu şansele Republici Moldova de stimulare a atragerii investiţilor străine prin simplificarea procedurii de obţinere a cetăţeniei.
Moldova nu poate să atragă potenţialii investitori prin principalul as — regimul fără vize cu Uniunea Europeană. Asta deoarece cu asemenea «avantaje» se pot lăuda şi ţările cu un regim de migraţie cu mult mai liberal şi cu un mecanism de obţinere a cetăţeniei contra investiţii bine pus la punct. St. Kitts şi Nevis (intrarea fără viză în 94 de ţări, inclusiv zona Schengen), Antigua şi Barbuda (129 de ţări), Surinami (82 de ţări), Guatemala (intrarea fără viză în toate ţările UE) etc.
În aceste state, în afară de regimul fără vize cu UE, sumele investiţiilor cerute sau depozite bancare sînt mai mici de 1 milion de euro, propus de deputatul Bolea în proiectul său. Iar susţinerea examenelor la limba de stat sau Constituţie, acolo, de regulă, nu se practică. Dar şi faţă de prezenţa solicitantului pe teritoriul ţării sau şederea permanentă sînt înaintate cerinţe minime.
Iar Moldova, spre deosebire de Letonia, nu se poate lăuda cu avantajul de a fi membru al UE. Cu atît mai mult cu cît, comercializîndu-şi permisele de şedere şi cetăţenia, Letonia înaintează cerinţe cu mult mai lejere faţă de depunerile bancare — doar 300 de mii de euro.
Şi statistica în domeniul migraţiei trezeşte scepticism. Precum au declarat pentru NOI.md surse din cadrul ÎS «Registru» (aici sînt primite, verificate şi transmise la Comisia pentru problemele cetăţeniei şi acordării de azil politic de pe lîngă Preşedinte documentele de la cetăţenii străini care doresc să obţină cetăţenia Republicii Moldova), în 2014, prin decrete prezidenţiale, 24 de solicitanţi au obţinut cetăţenia moldovenească. În acest an — 23, 16 dintre care sînt apatrizi care au solicitat azil. E puţin probabil ca aceste persoane să fie capabile să depună pe conturile băncilor comerciale 1 milion de euro.
Xenia Florea
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1570
- Populația:
- 897 locuitori
Briceni este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Briceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Dondușeni și 219 la km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 897 de oameni. Satul Briceni a fost menționat documentar în anul 1570.
Comentarii
(0)