|
Ostalep: Cînd România va fi Germanie sau Ungarie, atunci vom asculta sfaturile lor
A devenit regulă ca conducerea României să dea aproape zilnic poporului moldovenesc indicații cum să trăiască, cum să conducă și ce trebuie să facă, susține autorul comentariului.
Țara vecină, România, nu a atins încă o asemenea influență politică în lume, ca să dea sfaturi altor state. Asupra acestor probleme reflectă directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice şi Securitate, fostul viceministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Valeiu Ostalep.
Pe parcursul întregii săptămînii trecute "partenerii noștri strategici", vecinii și prin cumul sora impostoare, care deține interimatul, liderii României, ne-au bucurat din nou cu un exemplu de comportament corect și relații de bună vecinătate.
Prim-ministrul Victor Ponta și ex-președintele Traian Băsescu s-au întrecut pe rînd în a insulta Moldova. Apropo, a devenit o regulă ca conducerea României să-i dea indicații aproape zilnic poporului moldovenesc cum să trăiască, cum să conducă și ce trebuie să facă. Adică, ne creează, chipurile, efectul deprinderii.
Și din moment ce la această etapă, țara noastră nu are nici o politică externă, așa cum nu există nici un ghid, referitor la faptul ce ar corespunde intereselor României, un astfel de comportament nu numai că va continua, ci va recidiva în cele mai bizare forme. Luni, Ponta, ținînd un discurs în Senat, a explicat că Republica Moldova se află într-o situație financiară dificilă (atenție!) "din cauza sancțiunilor din partea Rusiei".
După șase ani de aflare la putere a unui guvern a pro-român, după toate trucurile pe care le-au făcut în țara noastră chiar cetățenii români, de toate necazurile din Moldova iar, a cîta oară, e de vină − Rusia. Anume din acest motiv Ponta a explicat din timp de ce creditul, despre care au tot trîmbițat de te apucă greața, ca în cele din urmă, cel mai probabil, acesta să nu mai ajungă la destinatar.
În primul rînd, România a aflat că pentru aceasta este nevoie de acordul cu FMI, care este, puțin probabil, să fie semnat în viitorul apropiat (și nu există nici o îndoială că cei de la București sînt informați despre acest lucru). În al doilea rînd, se pare, că este planificat ca creditul să-i fie eliberat nu Guvernului Republicii Moldova, ci unui partid concret. Căci, după cum a declarat Ponta "în cazul alegerilor anticipate la putere în Republica Moldova vor veni forțele pro-ruse și atunci România nu va oferi creditul". Genial!
Adică, dacă e să o spunem mai simplu: am avut de gînd să acordăm credite numai alor noștri, care vă și distrug, iar oricăror altora − nu este deja în interesul României și, prin urmare, bani nu vă împrumutăm. E amuzant și acel fapt cît de simplist privește Ponta situația din Republica Moldova: există două tipuri de politicieni: pro-români (cei care sînt acum) și pro-ruși (oricare alții).
Pe pro-moldoveni el nu-i recunoaște, ca de fapt, pe oricare alții decît pe actualii ai "săi". "Inamicul lui din totdeauna" Băsescu a decis să nu rămînă în urmă și a declarat că nu știe cîți oameni din Republica Moldova sprijină unirea cu România (tuturor fiindu-le clar, că el minte fără nici o jenă, căci timp de 10 ani de aflare a sa în funcția de președinte, Serviciul Român de Informații i-a numărat pe moldoveni de cinci ori deja, care și pentru ce optează).
Dar, chiar dacă "nu se cunoaște" adevărata stare a lucrurilor, Moldova ar trebui să fie condusă de unioniști. Logica este pur democratică: nu-mi pasă cine și pentru ce, important e să fie cum vreau eu. Băsescu nu pare deloc intimidat de faptul că el apare pe post de provocator al unor tensionări suplimentare pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în special, în Transnistria, Găgăuzia. El face acest lucru intenționat, din acel motiv că România pledează pentru o strategie comportamentală clar formulată.
Mai mult, indiferent de evenimentele din Moldova, Bucureștiul nu va ascunde faptul că obiectivul principal al politicii sale este absorbția unei părți a Moldovei. A unei părți, pentru că știu că adepți ai României în Republica Moldova nu sînt mai mulți de 5%. Dar acest lucru nu contează pentru ei. Important este ca Republica Moldova să se afle într-o situație cît mai rea. Nu aveați conducere. Să ni se explice că nu avem șanse. Să-i facă să se certe între ei pe moldoveni și români. Și a ne arăta că unica ieșire din situație e − Unirea. Ignorînd cu obrăznicie tensiunea creată în societate prin acest comportament al lor. Anume acesta fiind obiectivul lor. De aceea pot declara de sute de ori, că oferă în dar Moldovei 100 de milioane de euro. Și să uite. Apoi, promit un credit de 150 milioane de euro. Ca apoi să ne explice inteligent de ce e imposibil să ni-l dea.
Pentru că noi toți le permitem politicienilor "lor" să ne conducă. Și să ne trateze ca pe niște proști. Atunci cînd vom înceta să le permitem să ne insulte, vor înceta să ne promită o sută de milioane.
Dar atunci, cred, noi nu vom mai avea nevoie de nimic. O țară care se respectă, poate multe. De exemplu, să-i propună lui Băsescu, Ponta și altora să se ocupe de țara lor. Și să le fie plătit un salariu din bugetul Republicii Moldova. E în interesul nostru ca România să se dezvolte, căci toți acei care au văzut vreodată această țară vor confirma acest lucru.
Cînd România va fi Germanie sau Ungarie, în ce privește ordinea și bunăstarea, atunci vom asculta sfaturile lor. Pînă atunci, vă propun să lucrăm mai mult, și mai puțin să ne împiedicăm unii pe alții. Atunci relațiile noastre vor fi strategice. Și nu vă va mai fi frică de Putin. Și Moldova o veți respecta, dar nu o veți distruge.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1618
- Populația:
- 831 locuitori
Bobuleşti este un sat din cadrul comunei Gura Camencii, raionul Floreşti. Este situat pe malul stîng al rîului Răut, la 5 km de orașul Floreşti şi la 125 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 831 de oameni. Satul Bobulești este atestat documentar în anul 1618.
Comentarii
(2)