09 octombrie 2015, 12:10 Realitatea moldovenească views 9287
Numărul celor care vor să cumpere un apartament a scăzut
09 octombrie 2015, 12:10 Realitatea moldovenească views 9287

Numărul celor care vor să cumpere un apartament a scăzut

Criza economică, preţurile mari, dar şi creditele scumpe au redus numărul celor care se decid să-şi cumpere un apartament. Cel puţin aşa arată datele statistice. Companiile de construcţii încearcă diverse modalităţi de a-şi atrage clienţii. Dar nici vânzarea în rate şi nici preţurile promoţionale nu-i conving uşor pe cumpărători. Oferta, dar şi cererea pe piaţa imobiliară au fost studiate de echipa Mesager la Târgul „Imobil Moldova 2015".

Ecaterina şi Vasile examinează ofertele de pe piaţă. Bani cash pentru o casă nu au, de aceea speră să găsească o locuinţă potrivită, dar pe care ar putea să o cumpere în rate.

Companiile de construcţii spun că au oferte pentru familiile tinere, apartamente mici şi ieftine. Toate în rate.

„Prima rată poate să fie trei mii de euro. O familie tânără, după nuntă având trei mii de euro, poate deja investi în propriul său apartament, plata lunară fiind comparabilă cu plata arendei - în fiecare lună achitaţi 200 de euro. Apartamente cu o cameră la suprafaţa de 43 de metri - 22 de mii de euro", afirmă Eugen Țurcanu, reprezentant companie de construcții.

Flexibilitatea companiilor de construcţii la capitolul vânzări se explică prin numărul mic de cumpărători, criza economică, oferta mare pe piaţă, dar şi creditele scumpe, susţin experţii.

„Oamenii cumpără mai puţin, pentru că piaţa este suprasaturată. Dacă anterior, pe piaţă existau câteva imobile nou construite, acum sunt sute de astfel de oferte. Dacă mai luăm în calcul şi criza în ţară, cursul valutar şi rata mare a dobânzii bancare - toate la un loc scad potenţialul de cumpărare", spune Iana Fiț, reprezentant portal de imobile.

Potrivit datelor statistice, prețul mediu al apartamentelor din Chișinău este de 572 de euro pentru m2. La cele mai mici prețuri se vând apartamentele cu patru camere, din cauza că sunt mai rar solicitate. În schimb, garsonierele sunt mai scumpe cu aproximativ 5%. Pentru mansarde practic nu există nici ofertă, nici cerere.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

casa , imobil

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
30 locuitori

Grinăuți este stație de cale ferată din raionul Ocniţa, în componența comunei Dîngeni. Se află la distanța de 22 km de orașul Ocnița și la 231 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia localității constituia 30 de oameni. Stația de cale ferată Grinăuți a fost înființată la finele secolului XIX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.