17 septembrie 2015, 15:52 Realitatea moldovenească views 9200
Rămîne întrebarea, de ce lichidarea tancului-monument se face în regim de urgenţă
17 septembrie 2015, 15:52 Realitatea moldovenească views 9200

Rămîne întrebarea, de ce lichidarea tancului-monument se face în regim de urgenţă

Nimeni nu are îndoieli în privinţa faptului, de ce fostul ministru al transporturilor, Anatol Șalaru, un cunoscător al "științei militare", a venit la Ministerul Apărării. Până la moment, el a făcut multe inovații în armata națională a Moldovei, în concepția și strategia ei. Iar faptul că Șalaru s-a apucat de tancuri, vorbește despre nivelul înțelegerii de către acesta a problemelor stringente legate de capacitatea de luptă a armatei naționale.

Vreau să amintesc că în centrul Berlinului, capitala uneia dintre cele mai europene țări, la 20 de metri de Bundestag și la 50 de metri de clădirea Guvernului, se află două tancuri sovietice și un monument al soldatului sovietic. Acestea, apropo, sunt îngrijite de guvernul Germaniei. Și nimeni în această țară nu consideră că ele ar fi în detrimentul dezvoltării economice, politice sau a relațiilor internaționale ale acestei țări.

Prin decizia sa de a lipsi Moldova de încă un tanc-monument, Șalaru continuă politica prostească atât a partidului din care face parte (Partidul Liberal — red.), dar și a sa proprie. Nimic productiv nu aduce acest pas. În acest fel, Șalaru scuipă în istoria noastră, realizându-și scopul său principal – de a ne certa şi mai mult cu Rusia.

Acum să cercetăm aspectul juridic al acestei probleme. Toți știu că Moldova a semnat un șir de documente cu țările CSI ce țin de monumente și istorie și de tot ce este legat de lupta contra fascismului. De ce lichidarea acestui tanc-monument s-a făcut cu atâta grabă și în ce măsură acest fapt este conform documentelor internaționale – aceste întrebări nu au un răspuns deocamdată.

Ar mai fi de menţionat că la începutul lui septembrie am adresat Procuraturii Generale o scrisoare, în care am descris detaliat acele încălcări juridice pe care le-a comis ministrul Șalaru atunci când a declarat că Moldova tinde spre NATO. Am semnalat în scrisoare mai multe încălcări ale legislaţiei. S-au adunat cam cinci pagini! Sunt convins că și procurorii, și chiar Șalaru, vor fi șocați de câte încălcări juridice au fost comise doar prin pronunţarea unui singur cuvânt. Fără falsă modestie, trebuie să constat că o asemenea analiză juridică a neutralității Republicii Moldova nu a mai făcut nimeni deocamdată.

Aștept cu nerăbdare reacția Procuraturii Generale. Vreau să fac accesibil textul aceastei scrisori şi publicului larg, pentru că procurorii au doar trei zile la dispoziţie pentru a decide asupra transmiterii acestui dosar în judecată. Sper că prin publicarea acestui document voi reuşi să grăbesc procesul. Acolo nu e nimic de verificat – am făcut eu toată munca pentru procurori.

În ceea ce-l privește pe Anatol Șalaru, sunt sigur că el este perfect conştient de caracterul provocator al acțiunilor sale. De fapt, acesta a şi fost scopul urmărit. Sunt convins că Șalaru nu se va opri și va continua să aducă prejudicii statalității Republicii Moldova, iar acceptarea tacită din partea societății va fi doar un semnal de încurajare pentru ministrul apărării.

Sursa: sputnik.md

Cuvinte cheie:

istoria , ministru , tanc , monument

Comentarii

 (3)
  • #3 VICA Răspunde Citează selecţia
    Именно проблему пребывания ветеринара-миллионера транспортника-министра обороны и надо обсуждать. Вот такие и начинают войну между народам страны. 
  • #2 tudor Răspunde Citează selecţia
    Nu cred ca acest tanc e cea mai strigenta problema ce trebuie urgent discutata in societate
  • #1 risate1 Răspunde Citează selecţia
    А что еще можно ожидать от ветеринара?
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1447
Populația:
2502 locuitori

Clocuşna este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Clocuşna este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Clocușna este situat la o distanță de 25 km de orașul Ocnița și la 230 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia satului constituie 2502 oameni. Prima atestare documentară a satului Clocușna din ținutul Hotin datează din 22 august 1447.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.