|
Foto: facebook.com |
Seceta din Moldova a distrus nutrețul pentru animale
Seceta din Moldova a distrus nu numai recolta, ci și nutrețul pentru animale, ceea ce, la rândul său, poate afecta creșterea animalelor pentru carne. În interviul acordat agenției Sputnik-Moldova, Petru Moraru, directorul unei ferme de porcine din raionul Hâncești, a spus că insuficiența hranei pentru animale îi obligă pe fermieri să le vândă sau să le sacrifice.
„Hrană avem puțină. Într-adevăr, situația este grea, iar fermierii vor fi nevoiți să renunțe la animale. Însă, de fapt, nu au cui le da. Aceasta este deja a doua problemă. Este secetă. Porumbul este compromis. Prima recoltă de culturi de toamnă a fost și ea slabă. Practic, nu am avut ce cosi. Nici lucerna n-a crescut. De pe lanuri nu avem cu ce să ne aprovizionăm pentru iarnă. De aceea toți vor să-și vândă animalele", a menționat fermierul.
Andrei Briliant, proprietarul unei ferme de creștere a vitelor din același raion, se plânge că și procurarea hranei a devenit o mare problemă.
„La momentul de față nu poți cumpăra nici măcar paie. Dacă mai înainte ți le dădeau pe degeaba, acum nu ai nici de unde să le cumperi. În acest an, totul va fi mult mai complicat. Și dacă ar exista măcar niște subvenții oarecare, oamenii nu ar fi atât de îngrijorați", a punctat Briliant.
Agricultorii afirmă că vânzarea animalelor nu reprezintă o ieșire din situație. Din lipsa pieței de desfacere, prețurile la carne au scăzut drastic.
Sergiu Ioniță, un alt fermier, constată că în prezent crescătorii de animale se confruntă nu numai cu problema hranei. În timp ce carnea s-a ieftinit, prețul la hrana pentru animale a crescut.
Fermierii suportă pierderi considerabile, iar din această cauză mulți dintre ei vor da faliment și-și vor trimite vitele la abator.
Apropo de prețul la carne. Mai înainte un kg de carne de porc, în masă vie, costa 36 de lei, iar de bovină — 30 de lei. Pe când acum prețul maxim este de 21 de lei, acesta fiind considerat chiar un preț bun, susține Briliant.
Experții afirmă că, dacă situația nu se va schimba, anul acesta, care și așa este complicat din punct de vedere economic pentru Moldova, va deveni un an și mai greu. La recolta compromisă se va adăuga și criza din ramura producției de carne.
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1853
- Populația:
- 1317 locuitori
Cotihana este o localitate din cadrul oraşului Cahul, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Cahul și la 180 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia localităţii constituia 1317 locuitori. Satul Cotihana a fost menționat documentar în anul 1853.
Comentarii
(0)