19 iunie 2015, 09:55 Realitatea moldovenească views 7435
Stati: În Moldova nu sînt istorici, sînt persoane angajate de București
19 iunie 2015, 09:55 Realitatea moldovenească views 7435

Stati: În Moldova nu sînt istorici, sînt persoane angajate de București

Ieri în Moldova deja a cincea oară a fost marcată Ziua Istoricului. Această inițiativă a fost lansată de Academia de Științe a Moldovei și Asociația Istoricilor din Moldova în anul 2011.

Deputatul în Parlament, vicepreședintele Comisiei pentru politică externă și integrare europeană, istoricul Sergiu Stati (fracțiunea PCRM) consideră că „istoria este o știință prea subiectivă și servește, mai curînd, interesele meschine de clan sau cele politice, și nicidecum adevărul istoric", relatează NOI.md.

„După cum spunea Hegel, istoria reprezintă viziunea subiectivă a istoricului. Eu consider că astăzi istoria este o știință prea subiectivă și servește, mai curînd, interesele meschine de clan sau cele politice, și nicidecum adevărul istoric. În opinia mea, pe fundalul degradării complete a unor temelii sociale, istoria, cu mare regret, are un rol negativ. Este incorect că copiii noștri studiază la școală istoria românilor. Aceasta nu e o știință istorică, ci o angajare politică", a menționat Stati.

În opinia lui, astăzi, în Moldova nu există istorici, ci „există persoane angajate care muncesc pentru o anumită sumă de bani plătită de București".

„Apare o altă întrebare: ce vom lăsa urmașilor, în calitatea noastră de istorici? Fiind contemporani, noi nu putem aprecia acest lucru, deoarece istoria se produce în momentul de față. Orice proces istoric trebuie privit din retrospectivă. Și deoarece istoria reprezintă viziunea subiectivă a istoricului, ea depinde de faptul cine și despre ce va scrie. Pentru a descrie ziua de astăzi, trebuie să treacă cel puțin două săptămîni, deoarece ziua în curs este ceva ordinar. Ceea ce vom scrie despre această zi nu e istorie, ci un simplu comentariu".

Reamintim, că informații exhaustive cu privire la Istoria Moldovei din cele mai vechi timpuri pînă în prezent, domnitorii și conducătorii, simbolurile Moldovei istorice, simbolurile naționale ale R. Moldova, legislația, precum și forța spirituală a Statului Moldovenesc pot fi vizualizate la compartimentul «ISTORIA» a proiectului moldovenii.md

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

Moldova , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1644
Populația:
904 locuitori

Mănoileşti este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mănoileşti, Novaia Nicolaevca, Vulpești și Rezina. Satul Mănoilești este situat la o distanță de 9 km de orașul Ungheni și la 99 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 904 oameni. Satul Mănoilești a fost atestat documentar în anul 1644.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.