26 decembrie 2014, 11:42 Realitatea moldovenească views 7924
Experți: Opinii despre anul 2014
Foto: tv7.md
26 decembrie 2014, 11:42 Realitatea moldovenească views 7924

Experți: Opinii despre anul 2014

Scandalul anului, realizarea anului, dezamăgirea anului. Despre toate acestea, au vorbit aseară experţii, la emisiunea "Politica", făcând totalurile anului 2014 şi pronosticurile pentru 2015.
Dmitri Ciubaşenco, redactor-şef ziarul "Panorama": "Dacă vorbim de evenimentele anului 2014, pot spune că, situaţia din Ucraina a afectat situaţia din Moldova. Am asistat în acest an la căderea popularităţii Partidului Liberal-Democrat şi Partidului Comuniştilor. De la BEM s-a furat 1 miliard de dolari. Iar viaţa oamenilor nu a devenit mai prosperă. În continuare politicienii vor face totul, pentru a sta 4 ani la putere. Oamenii de la putere pot fi foarte eficienţi, dar când există un pericol pentru putere, politicienii sunt foarte duri, iar alegerile au arătat acest lucru. Anul viitor vor fi alte alegeri şi lumea se va concentra asupra lor şi nu asupra reformelor".

Corneliu Ciurea, expert IDIS Viitorul: "Alegerile au creat un sentiment de dezgust, care mai strică din atmosfera sărbătorilor. Mi-au părut importante referendumurile organizate în Găgăuzia, chiar dacă nu au avut finalitate. Ele au indicat asupra unei erodări a capacităţii statului nostru, de a lua decizii pe teritoriul propriu. Din acest motiv nu pot fi optimist şi bucuros. Ce ţine de societatea civilă. Aceasta ar dori să fie critică, dar nu poate. După 2009 aceasta a devenit mai controlabilă. Iar nemulţumirea oamenilor, nu mai atinge miezul puterii. Societatea nu are acum puterea de a se opune. Noi trebuie să consolidăm societatea civilă şi să creăm puterea, care este divizată".

Valeriu Ostalep, expert în politici de securitate: "În 2014 practic am pierdut definitiv suveranitatea. Nu există nici un mecanism legal prin care populaţia, o parte a societăţii poate cumva sau ceva influenţa. La noi acum în ţară nu există ceva care nu poţi să faci. Concomitent, această situaţie este văzută de partenerii noştri din Occident, drept istorii de succes. Celelalte lucruri, pe care le numiţi realizări: Acord de Asociere, regim liberalizat de vize, nu sunt atât de importante şi sunt trecătoare. În acelaşi timp, puterea se teme acum de forţa reală, de revolte. Şi politicienii depun efort, pentru ca să nu se ajungă la aceasta. Dar, noi trebuie să continuăm să fim critici faţă de guvernare".

Viorel Cibotaru, director IESP: "A fost un an interesant. În continuare, preocuparea generală este ca democraţia să fie în continuare. Este anul când a fost anexată Crimeea, au început luptele în Donbas şi a crescut tensiunea pe întreg hotar între Rusia şi UE. Totodată, s-au erodat anumite principii de democraţie. Eu văd doar ceea ce este bun, fără să neg ceea ce este rău. O viaţă bună noi putem construi cu forţele noastre. Trebuie să fim deştepţi să ne facem viaţa mai bună. Eu sunt obligat să fiu optimist. Iar în anul 2015, va fi suficientă masă critică, pentru a schimba lucrurile spre bine".

Igor Boţan, analist: "Dacă PL va avea tărie să nu accepte guvernarea cu oamenii care s-au compromis, eu cred că acesta va fi cel mai bun lucru făcut de acest partid şi care îşi va proiecta un viitor în RM. Aceasta este ultima mea speranţă".

La finalul emisiunii, moderatoarea Natalia Morari a anunţat că proiectul "Politica" se închide. Dar peste ceva timp, ne putem aştepta la ceva nou.
"Acest an a fost unul deloc uşor pentru emisiunea "Politica", aş spune chiar unul complicat, de fapt ca şi pentru întreaga ţară. Însă am încercat împreună cu domnul Boţan, să fim la fel de verticali şi sinceri cu d-voastră, cum v-aţi obişnuit să ne vedeţi în fiecare seară. Însă în orice proiect care are o viaţă, a venit momentul să punem o virgulă, nu zic punct, sper. Să luăm o pauză mai lungă, ca poate să revenim cu ceva nou şi mult mai interesant. Vom trăi şi vom vedea. Sper că ne vom vedea în anul viitor. La mulţi ani".

Sursa: tv7.md

Cuvinte cheie:

2014 , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
932 locuitori

Măgurele este un sat şi comună din raionul Ungheni. Măgurele este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 36 km de orașul Ungheni și la 98 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 932 de oameni. Satul Măgurele a fost menționat documentar în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.