29 septembrie 2014, 10:01 Realitatea moldovenească views 7684
În pofida creşterii economice, cheltuielile de consum ale moldovenilor se reduc
Foto: capital.ro
29 septembrie 2014, 10:01 Realitatea moldovenească views 7684

În pofida creşterii economice, cheltuielile de consum ale moldovenilor se reduc

În pofida creşterii economice înregistrate în Republica Moldova, în ţară se reduc cheltuielile medii lunare de consum ale populaţiei, relatează NOI.md.

Constatarea a fost făcută de experţii de la Centrul Analitic Independent Expert-Grup, Adrian Lupuşor şi Alexandru Fala, în numărul din septembrie a ediţiei Realitatea Economică.

Experţii de la Expert-Grup accentuează faptul că situaţia economică din Republica Moldova rămîne instabilă, iar presiunea asupra creşterii economice în următoarele luni este inevitabilă.

Riscurile sporite pentru creşterea economică sînt determinate, în esenţă, de nivelul ridicat de incertitudine, încetinirea creşterii economice în UE şi CSI, precum şi de restricţiile comerciale impuse de Federaţia Rusă.

Nivelul ridicat de incertitudine este determinat atît de factorii interni (proximitatea alegerilor parlamentare) cît şi de cei externi legaţi de tensiunea militară în Ucraina.

Analiştii menţionează că în această situaţie oamenii din Moldova încearcă să economisească mai multe mijloace băneşti şi se limitează în consum. Astfel, în pofida creşterii PIB-ului cu 4,2 % în trimestrul II 2014, cheltuielile de consum mediu lunar al populaţiei s-au redus cu 2,6 %. În acelaşi timp, în trimestrul II al anului curent, volumul depozitelor noi ale persoanelor fizice în băncile din Moldova a crescut cu 20%.

În Expert-Grup notează că încetinirea consumului în ţară confirmă şi ritmul de creştere a banilor în circulaţie, care scade în mod constant de la începutul anului: de la 32,3% în ianuarie 2014, la 15,1% în august 2014.

Analiştii au constatat şi faptul că încetinirea ritmului de creştere economică în UE şi CSI, precum şi restricţiile comerciale impuse de Rusia, au afectat exporturile moldoveneşti.

Astfel, în iulie curent, exportul în UE a crescut doar cu 4,1 %, în timp ce în primele șase luni ale acestui an, această creştere a constituit 21,4%. În special, cele mai alarmante tendinţe s-au manifestat în cazul exporturilor în Italia şi România (cei mai importanţi parteneri comerciali ai Republicii Moldova în Uniunea Europeană), care s-a redus cu 8,7%, în principal datorită reducerii exportului în Rusia (cu 17,5%) şi Ucraina (cu 4,4%).

Experţii menţionează că, în pofida faptului că creşterea economică în Republica Moldova cu 4,2% în trimestrul II curent este una dintre cele mai mari din regiune (în Rusia creşterea a constituit 0,8%, în Ucraina a fost marcată o scădere cu 4,7%, creşterea în România a fost de 1,5%, iar creşterea generală în UE este de 0,2%), se prevede că aceasta se va încetini în următoarele luni. Acest lucru este cauzat de faptul că sursele de creştere economică de bază, pînă în prezent, au fost temporare (devalorizarea monedei, investiţii din buget, an agricol favorabil), şi vor dispărea în viitorul apropiat.

Vulnerabilitatea în dezvoltarea economică este confirmată şi de faptul că aceasta nu a condus la o creştere a veniturilor populaţiei în trimestrul II al acestui an. O altă limitare este legată de baza comparativă mare (în trimestrul III 2013 şi trimestrul IV 2013, PIB-ul a crescut cu 12,9% şi, respectiv, 11,2%), ceea ce ar face imposibilă menţinerea nivelului respectabil de creştere şi în anul curent.

Analiştii Expert-Grup arată că, în acelaşi timp, restricțiile comerciale impuse de Federaţia Rusă, nivelul sporit de incertitudine în legătură cu conflictul din Ucraina, în paralel cu încetinirea economică în UE va impune o presiune suplimentară asupra creşterii economiei Republicii Moldova în viitorul apropiat.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

economie , statistica , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1677
Populația:
838 locuitori

Ghelăuza este un sat şi comună din raionul Străşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Saca și Ghelăuza. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Strășeni și la 35 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 838 de oameni. Satul Ghelăuza a fost menționat documentar în anul 1677.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.