08 aprilie 2014, 17:17 Realitatea moldovenească views 10048
În Moldova a fost lansat primul elicopter care va presta servicii de ambulanţă aeriană
Foto: moldpres.md
08 aprilie 2014, 17:17 Realitatea moldovenească views 10048

În Moldova a fost lansat primul elicopter care va presta servicii de ambulanţă aeriană

Primul elicopter care va presta regulat servicii de ambulanţă aeriană pentru spitalele din ţară a fost lansat astăzi la Aeroportul Chişinău, informează MOLDPRES.

Prezent la eveniment, ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi, a declarat că de aceste servicii vor fi beneficia în primul rînd femeile gravide şi persoanele implicate în accidente rutiere.

„Pacienţii care se află în stare gravă vor fi transportaţi la Spitalul de Urgenţă cu acest elicopter din cele mai îndepărtate şi neaccesibile locuri din ţară. Prin acest serviciu oferim şansa tuturor pacienţilor să supravieţuiască", a explicat Usatîi.

La rîndul său, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Vasile Botnari, a menţionat că pînă în prezent există piste de aterizare în 32 de raioane din ţară.

„Colaborăm cu autorităţile publice locale pentru a certifica toate pistele şi a ateriza în siguranţă. Luna viitoare vom lansa un elicopter similar", a spus Botnari.

Transportarea pacienţilor cu ajutorul elicopterului va fi gratuită. În fiecare lună se preconizează circa şapte transportări prin intermediul acestui serviciu. Anual sînt înregistrate circa 4000 de cazuri cînd pacienţii nu pot fi trataţi în spitalele raionale şi necesită a fi aduşi la Spitalul de Urgenţă din capitală.

Pentru renovarea elicopterului, care are o vechime de 20 de ani, s-au cheltuit din bugetul statului circa 300 de mii de lei. Elicopterul va staţiona la Aeroportul Chişinău.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

transport , servicii , moldovenii , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1603
Populația:
3155 locuitori

Bravicea este un sat și comună din raionul Călăraşi. Este unicul sat din comuna cu același nume. Satul Bravicea, pe valea rîului Cula, se află la distanţa de 28 km de orașul Călăraşi și la 51 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3 155 de oameni. Localitatea este menționată documentar în anul 1603.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.