14 ianuarie 2014, 15:40 Realitatea moldovenească views 9447
14 ianuarie 2014, 15:40 Realitatea moldovenească views 9447

Liceul „Lucian Blaga” din Tiraspol riscă să fie închis

Foto: moldpres.md

Liceul Teoretic „Lucian Blaga" din oraşul Tiraspol este în ultima perioadă supus presiunilor din partea diverselor organe din regiunea transnistreană şi riscă să fie închis. Declaraţii în acest sens a făcut astăzi, la o conferinţă de presă, Ion Iovcev, director al instituţiei respective de învăţămînt, comunică MOLDPRES.

Potrivit directorului, la 9 ianuarie curent, conducerea Liceului a aflat că conturile bancare ale instituţiei sînt arestate şi toate operaţiunile sînt blocate, la indicaţia aşa-numitului inspectorat fiscal din regiune. Acest lucru va conduce la neachitarea facturilor şi, potrivit lui Ion Iovcev, va influenţa negativ activitatea instituţiei.

La sfîrşitul lunii noiembrie, a fost evaluată starea sanitară a instituţiei, în baza unei plîngeri care ar fi fost depusă de o profesoară din liceu. Aceasta neagă că ar fi scris plîngerea. Deşi rezultatele controlului au fost pozitive, instituţia a fost anunţată ulterior că condiţiile în care activează liceul nu corespund standardelor sanitare şi că acesta va fi închis dacă pînă la 15 martie anul curent elevii nu vor fi asiguraţi cu hrană caldă, nu vor avea sală de sport şi nu va fi asigurată conectarea instituţiei la reţeaua centralizată de apă caldă. Ion Iovcev a spus că în prezent este imposibil de soluţionat aceste probleme.

Totodată, aşa-numitul inspectorat fiscal din regiune a cerut de la conducerea instituţiei prezentarea documentelor financiare privind activitatea Liceului. Directorul şcolii a refuzat să facă acest lucru. Ulterior, printr-o scrisoare, directorului i s-a cerut să prezinte explicaţii privind refuzul de a arăta documentele financiare. Potrivit scrisorii, dacă în timp de şase luni informaţiile solicitate nu vor fi prezentate, instituţia ar putea fi închisă.

Iovcev a spus că presiunile exercitate de către administraţia separatistă pun în pericol existenţa Liceului. Potrivit acestuia, închiderea Liceului „Lucian Blaga" va determina şi sistarea activităţii celorlalte şapte instituţii de învăţămînt cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană, notează MOLDPRES.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

studii , scoala , Tiraspol

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1964
Populația:
720 locuitori

Grădiniţa este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Grădiniţa și Leuntea. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Căușeni și la 100 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 720 de oameni. Satul Grădinița a fost înființat în anul 1964.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.