Ultima rundă de negocieri din acest an în formatul „5+2” s-a desfăşurat la Kiev
Foto: moldpres.md |
În perioada 25-26 noiembrie, la Kiev, sub egida Preşedinţiei ucrainene în OSCE a avut loc cea de-a cincea şi ultima rundă de negocieri din acest an în formatul „5+2" privind reglementarea conflictului transnistrean, a relatat agenţiei MOLDPRES Serviciul de presă al Biroului pentru Reintegrare.
Negocierile au fost deschise cu un cuvînt de salut de către Preşedintele în exerciţiu al OSCE, ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei Leonid Kojara şi au fost moderate de către reprezentantul special pentru reglementarea conflictelor prelungite, Ambasadorul cu misiuni speciale Andrei Deşiţa. Delegaţia moldovenească a fost condusă de către viceprim-ministrul pentru Reintegrare Eugen Carpov.
Discuţiile s-au desfăşurat conform unei agende cuprinzătoare care a inclus chestiuni pertinente din toate cele trei coşuri formulate de către Preşedinţia ucraineană în conformitate cu regulile stabilite în baza propunerilor prezentate de către reprezentanţii politici din partea Chişinăului şi Tiraspolului şi a participanţilor internaţionali în procesul de negocieri.
Participanţii la reuniune au discutat aspecte legate de asigurarea condiţiilor necesare pentru libera circulaţie a populaţiei de pe cele două maluri ale Nistrului, perspectivele deschiderii podului de peste Nistru din preajma satelor Gura Bîcului şi Bîcioc, demararea lucrărilor de demontare pînă la sfîrşitul acestui an a funicularului de peste rîul Nistru dintre oraşele Rezina şi Rîbniţa, aspectele economice vizînd interacţiunea dintre cele două maluri în contextul edificării unui spaţiu de comerţ liber şi aprofundat cu Uniunea Europeană, promovarea dialogului în cadrul unui forum al societăţii civile şi mass-media de la Chişinău şi Tiraspol şi altele.
În cadrul reuniunii au fost semnate decizii protocalare cu privire la înţelegerile convenite în domeniul asigurării cu pensii şi indemnizaţii sociale, precum şi cu privire la realizarea proiectului de reabilitare a sistemului de epurare a apelor reziduale din or. Dubăsari şi din or. Criuleni. A fost aprobată, de asemenea, o decizie protocolară cu privire la unele aspecte ce ţin de libertatea circulaţiei populaţiei.
Participanţii au convenit să continue la următoarele reuniuni discuţiile pe marginea subiectelor de pe agendă asupra cărora nu s-a reuşit încă obţinerea unor înţelegeri pertinente, precum şi asupra celorlalte subiecte incluse pe agenda negocierilor în formatul „5+2". Următoarea reuniune a fost programată pentru luna februarie 2014, la Chişinău şi Tiraspol, sub egida noii Preşedinţii sîrbo-elveţiene a OSCE.
Runda de negocieri de la Kiev s-a încheiat cu o conferinţă video, în cadrul căreia participanţii au relatat despre conţinutul discuţiilor purtate, precum şi despre rezultatele obţinute şi au răspuns la întrebările jurnaliştilor.
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1588
- Populația:
- 2307 locuitori
Ciutuleşti este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Mărineşti, Ciutuleşti, Ion Vodă, Sîrbeşti. Satul Ciutuleşti aşezat în valea rîului Răut, este situat la o distanță de 21 km de oraşul Floreşti şi la 119 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2307 oameni. Menționat documentar, cu numele Visterniceni, în anul 1588.
Comentarii
(0)