Mergi spre compartimentul: Copiilor
05 iunie 2013, 11:15 Copiilor views 11009
05 iunie 2013, 11:15 Copiilor views 11009

Vangheli: cărțile pentru copii nu trezesc interes


Foto: ipn.md

Literatura pentru copii este în ultimul timp poluată. Cărţile nu mai au substanţa de cîndva, nu trezesc interesul copilului, constată Spriridon Vangheli. Scriitorul spune că literatura pentru copii ar trebui să fie „arma” care i-ar ţine departe de undele îndeletniciri mai puţin sănătoase, însă prea multe dintre titlurile care apar pe raft sunt superficiale şi nu trezesc interes.  

„Apar cărţi care derutează copiii. Literatura pentru copii nu este o algebră, ea trebuie fie pe înţelese. Trebuie să aibă un mesaj cu subtext, ca azi copil, mîine-poimîne adult, să-şi aducă aminte şi să revină la această carte, să o citească copilului său”, a menţionat Spriridon Vangheli într-o discuţie cu reporterul IPN.

Solicitat să facă o paralelă între generaţii, Spiridon Vangheli a spus că acum copiii  sunt mai dinamici ca odinioară. „Copiii acum nu au răbdarea pe care am avut-o noi cîndva. Trebuie mereu ţinut în mişcare, trebuie să-i dai substanţă de gîndire”, a remarcat scriitorul, adăugînd că, fără educaţia cărţii, copilul devine leneş în gîndire, dar şi în mişcare.

Scriitorul, care pe 14 iunie va împlini 81 de ani, mărturiseşte că ceea ce îl ajută să fie  puternic este starea de copil, pe care nu a pierdut-o niciodată. „Cînd scrii pentru copii, neapărat trebuie să ai copilul în suflet mereu. Dacă a murit copilul din tine, du-te şi dă pixul la muzeu”, a spus Spiridon Vangheli.

 

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

copii , carte , educatie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1574
Populația:
8 locuitori

Iagorlîc este un sat din cadrul comunei Goian din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Dubăsari și la 58 km de Chișinău. Populaţia satului Iagorlîc alcătuia 8 oameni în anul 2011. Satul Iagorlîc a fost menționat documentar în anul 1574.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.