Spre compartiment: Copiilor
21 martie 2018, 15:15 Copiilor views 13277
Peste 600 de copii au fugit de acasă
21 martie 2018, 15:15 Copiilor views 13277

Peste 600 de copii au fugit de acasă

Circa 640 de copii au fugit de acasă din diverse motive pe parcursul anului trecut. Datele au fost făcute publice astăzi în cadrul unei conferinţe de presă de Șeful Direcției Generale Securitate Publică al Inspectoratului General de Poliție, Marin Maxian, în contextul Zilei internaţionale a copiilor străzii.

Potrivit lui Maxian, numărul copiilor care abandonează domiciliul a scăzut în ultimii ani, însă rămâne o problemă stringentă cu care se confruntă Republica Moldova.

"În 2017 poliţiştii au înregistra 640 de cazuri de abandon a domiciliului de către minori, în mare parte aceştia au fugit din familii, iar peste 50 au fugit din case de tip familial sau instituţii rezidenţiale", a spus Maxian.

El a specificat că cea mai mare parte a copiilor care fug de acasă sunt din familii social vulnerabile, însă s-a atestat şi un număr sporit de minori care provin din familii bine asigurate. "Mai mult de jumătate din numărul copiilor care au abandonat domiciliu sunt fete, fapt ce ne îngrijorează deoarece ele pot deveni mai uşor victime în diverse infracţiuni", a adăugat Maxian.

Şeful de la Inspectoratului General de Poliție, a precizat că în cea mai mare parte din cazuri copii au fugit pentru prima dată de acasă, însă în peste 200 de cazuri minorii au fugit repetat fiind supăraţi pe regulile impuse şi lipsa de atenţie din partea părinţilor.

"Cele mai dese motive invocate de minorii care au abandonat domiciliul au fost lipsa comunicării în familie, situaţii de divorţ, recăsătorirea mamei sau a tatălui, conflicte, sărăcie şi concubinaj, abuzuri fizice si marginalizarea în instituţii, dorinţa de a fi independenţi şi dezacordul părinţilor faţă de relaţiile cu parteneri".

Maxian a menţionat că în majoritatea cazurilor părinţii se adresează tardiv la poliţie pentru a-şi căuta copii, însă cu cât mai mult minorii se află în stradă cu atît mai greu este să îi reintegrezi în familii.

În fiecare an, pe 21 martie, în toată lumea se sărbătoreşte Ziua internaţională a copiilor străzii. Această zi a fost stabilită în 1998, prin rezoluţia Forumului Internaţional „Prietenii copiilor străzii", desfăşurat la Varşovia. Instituirea unei astfel de zile a apărut ca un demers necesar pentru a readuce, an de an, în conştiinţa comunităţii internaţionale, responsabilitatea fiecărei naţiuni şi a fiecăruia dintre noi de a respecta şi promova drepturile fundamentale ale copiilor şi, mai ales, ale copiilor străzii.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

copii , politia

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1456
Populația:
9334 locuitori

Chiţcani este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Mereneşti, Chiţcani și Zahorna. Localitatea se află la distanța de 36 km de orașul Căușeni și la 77 km de Chișinău. Populaţia satului Chiţcani alcătuia 9334 de locuitori în anul 1989. Satul Chiţcani a fost menționat documentar în anul 1456.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.