|
Tabere de lectură și agrement la bibliotecile raionale
Iată că, de la un timp, și-au făcut apariția, în regiune, un alt fel de tabere pentru copii, tabere ce nu necesită bani mulți și la care sînt bineveniți toți doritorii. Este vorba de taberele de lectură și agrement, organizate în cadrul unor biblioteci publice. Aici sînt așteptați copii de orice vîrstă. Pentru ei este pregătit un vas program de activități. Tabere de acest gen sînt organizate și la sat, și la oraș.
CĂLĂRAȘI
De circa trei săptămîni, copiii călărășeni frecventează tabăra de lectură și agrement, organizată pentru a doua oară consecutiv la Biblioteca "Grigore Vieru" din Călărași. Timp de trei ore, aceștia au parte de jocuri, lectură, recitaluri de poezie, desen, dans, chiar și cursuri de croșetare.
Startul a fost dat pe 15 iunie. La tabără poate veni oricine și oricînd, începînd cu ora 9.00. Este o tabără neobișnuită, unde copiii sînt și... pedepsiți. Nu se supără. Dimpotrivă, căci pedeapsa constă în recitarea unei poezii. Sau să povestească despre un autor preferat.
"Există și o boxă cu pedepse, pentru cei care au comis anumite greșeli în timpul activităților. Copiii știu că trebuie să și le ispășească", povestește Galina Agafița, directoarea bibliotecii. "Este, de fapt, o motivare pentru a nu uita cele citite", mai adaugă dînsa.
"Prin organizarea unei astfel de tabere, biblioteca "Grigore Vieru" vine în ajutorul părinților care nu au unde să-și lăse copiii pe timp de vară. Și copii nu se plictisesc stînd acasă. Chiar dacă tabăra durează doar trei ore pe zi, părinții știu că copiii lor sînt aici, la bibliotecă, în siguranță", explică directoarea bibliotecii, după care concluzionează: "Este un lucru foarte bun și cred că ar trebui ca fiecare bibliotecă din raion să organizeze astfel de tabere. Pentru cîteva ore copiii ar putea veni să se regăsească în spațiul cultural și informațional, de cunoaștere a noi orizonturi". Tabăra de lectură și agrement de la Călărași va dura pînă la 15 august.
UNGHENI
"Cartea nu are vacanță", acesta este genericul taberei lecturii de vară, organizată la biblioteca pentru copii "Dimitrie Cantemir" din Ungheni. Se desfășoară al doilea an, în trei ture. Fiecare tur durează aproximativ trei săptămîni. Startul a fost dat pe 6 iunie, iar punctul final va fi pus pe 12 august.
"În fiecare zi este stabilit un program special, iar fiecare activitate este desfășurată de către angajați ai bibliotecii sau de specialiști invitați dinte-un domeniu sau altul, conform tematicii propuse", explică Eugenia Baroncea, șefa bibliotecii pentru copii. Timp de trei săptămîni, copiii participă la jocuri distractive, ateliere de lucru, învață bunele maniere, codul vestimentar, merg în excursii de cunoaștere.
"Copiii dau dovadă de un interes sporit pentru activitățile noastre, ceea ce mă bucură. Aici ei obțin noi cunoștințe în diverse domenii începînd cu literatura și terminînd cu bunele maniere în societate. Avem un program divers", a accentuat dînsa. Potrivit Eugeniei Baroncea, în turul trei vor venii copiii care au frecventat primele două tururi, pentru a face o estimare la ceea ce au învățat pe parcursul taberei de lectură.
NISPORENI
La Biblioteca orășenească pentru copii din Nisporeni, tabăra de lectură și agrement se desfășoară deja a treia vară. În acest an, a început în iulie. "Noi ne axăm mai mult pe copiii din familiile social-vulnerabile, care, la moment, frecventează Centrul de reabilitare pentru copii "Renaștere". Imediat ce acolo se termină activitățile, îi preluăm noi", explică Raisa Marian, șefa bibliotecii pentru copii.
Zilnic, timp de oră, ei sînt îndemnați să citească, cît mai mult și mai divers. "Scopul nostru este să atragem acești copii către lectură, vrem să-i învățăm să fie cititori buni", menționează Raisa Marian.
Apropo, la tabăra de lectruă și agrement din Nisporeni poate veni oricine își dorește, pentru că aici se organizează diferite activități, pentru copii de orice vîrstă, a dat asigurări șefa bibliotecii pentru copii. Se organizează și cluburi de discuții, și biblioteca mobilă "Vă aducem cartea mai aproape", care merge spre grădinițe, și "Cărțile vacanței", care merg spre taberele de odihnă.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1665
- Populația:
- 2427 locuitori
Cuşmirca este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Cuşmirca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume situate la o distanță de 19 km de orașul Șoldănești și la 136 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2427 de oameni. Prima atestare documentară a satului Cușmirca datează din anul 1665.
Comentarii
(0)