Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
19 august 2021, 12:30 Diaspora moldovenească views 3356
Cetățenii moldoveni care au muncit în Franța ar putea să beneficieze de pensie
19 august 2021, 12:30 Diaspora moldovenească views 3356

Cetățenii moldoveni care au muncit în Franța ar putea să beneficieze de pensie

Cetățenii Republicii Moldova care desfășoară sau au desfășurat o activitate de muncă pe teritoriul Republicii Franceze, la atingerea vîrstei de pensionare ar putea să beneficieze de dreptul la pensii și prestații sociale. Inițiativa de a încheia un acord în domeniu dintre ambele state aparține părții moldave și este condiționată de un număr semnificativ de cetățeni care activează pe teritoriul Franței.

Comisia parlamentară politică externă și integrare europeană, în cadrul ședinței de astăzi, a avizat pozitiv procesul de inițiere a negocierilor pe marginea proiectului Acordului dintre Republica Moldova și Republica Franceză în domeniul securității sociale.

Dispozițiile proiectului de Acord se vor aplica persoanelor care sînt sau au fost supuse legislației unui sau ambelor state contractante (angajați, lucrători independenți, lucrători detașați, personalul întreprinderilor de transport internațional, personalul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare etc.).

De asemenea, documentul prevede acordarea pensiilor pentru limită de vîrstă, pensiilor de dizabilitate cauzată de afecțiuni generale, pensiilor și indemnizațiilor de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzată de boli profesionale, pensiilor de urmaș. Conform principiului proporțional de calculare a pensiilor, fiecare stat va achita pensia calculată proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul propriu.

Conform proiectului, Acordul se încheie pe un termen nedeterminat.

Republica Moldova a semnat pînă în prezent 14 acorduri în domeniul securității sociale cu state cum ar fi Romînia, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania, Turcia, Republica Belarus.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

Moldova , Franta , pensie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1609
Populația:
258 locuitori

Prodăneştii Vechi este un sat din cadrul comunei Ştefăneşti, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Florești și la 103 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 258 de oameni. Satul Prodăneştii Vechi a fost menționat documentar în anul 1609.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.