|
„PARE 1+1”: Majoritatea banilor investiți sînt cîștigați în Italia și Rusia
Migranții de muncă și rudele acestora vor primi noi subvenții de la stat pentru a-și dezvolta propria afacere în Moldova.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, citat de Noi.md, Comitetul de supraveghere a Programului de atragere a remitențelor în economie „PARE 1+1" a aprobat 44 de cereri de finanțare nerambursabilă, înaintate de companiile create sau extinse/dezvoltate de emigranți sau rudele acestora, în sumă totală de 10,62 milioane de lei. Potrivit estimărilor, vor fi create peste 100 de locuri noi de muncă, iar investițiile cumulative în economia națională vor constitui 28,20 milioane de lei.
„Programul PARE 1+1 este un instrument eficient de atragere a resurselor financiare în economia Republicii Moldova. Pentru Ministerul Economiei și Infrastructurii atragerea investițiilor este o prioritate. În plus, creează o imagine pozitivă a țării. Apreciez faptul că Programul prezintă interes activ în rîndul migraților. Cunosc persoane care, cu susținerea programului PARE 1+1, s-au implicat și și-au lansat o afacere. Mă bucură interesul tot mai sporit față de granturile oferite de PARE 1+1, de aceea vreau să găsim și alte modalități ca să aducem cetățenii noștri acasă și să-i susținem să lanseze afaceri", a subliniat Chiril Gaburici, ministrul Economiei și Infrastructurii.
Din cele 44 de întreprinderi aprobate pentru finanțare nerambursabilă 43% sînt în faza extinderii/dezvoltării afacerii, iar 57% - start-upuri. Totodată, 16 afaceri sînt create de lucrători migranți întorși de peste hotare, iar 28 – de rudele de gradul I ale emigranților. Datele statistice arată că aproape jumătate din afaceri sînt create și administrate de tineri, iar o treime – de femei.
Afacerile sînt amplasate în 22 de raioane și municipiul Chișinău. Cei mai mulți solicitanți, 31 la număr, vor investi în agricultură: cultivarea cerealelor și viței-de-vie, a legumelor în spații protejate, creșterea animalelor și dezvoltarea afacerilor în apicultură. Alți nouă beneficiari vor presta servicii de agrement, construcții, sănătate și asistență socială, servicii de morărit și de reparație auto. Patru beneficiari și-au concentrat activitatea în industria de prelucrare și sectorul agroalimentar: fabricarea produselor textile/îmbrăcămintei/pieilor, prelucrarea lemnului, producere de peleți și fabricarea biscuiților.
Analiza provenienței remitențelor relevă faptul că cei 44 de solicitanți investesc banii proveniți din munca desfășurată în Italia – 20 de solicitanți; Rusia – 12 solicitanți; Marea Britanie – 3 solicitanți; SUA – 2 solicitanți și cîte un solicitant din România, Belgia, Germania, Israel, Franța, Portugalia și Spania.
Potrivit unui studiu realizat de ODIMM, pe parcursul derulării Programului „PARE 1+1", 1136 de întreprinderi au beneficiat de acces la finanțare. Investițiile în economie sînt estimate la peste 697,97 milioane de lei, dintre care circa 215,8 milioane constituie suma granturilor aprobate în cadrul Programului. Astfel, la fiecare leu transferat din cadrul Programului sînt atrași circa 3,23 lei investiții în economie.
Programul PARE 1+1 are drept scop mobilizarea resurselor umane şi financiare ale lucrătorilor migranți moldoveni în dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova prin stimularea înființării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii de către lucrătorii migranți şi beneficiarii de remitențe. Programul activează în baza regulii „1+1", astfel încît fiecare leu investit din remitențe va fi suplinit cu un leu în forma de grant din cadrul Programului. Beneficiarii de granturi pot fi lucrători migranți, cetățeni ai Republicii Moldova şi beneficiari de remitențe, rude de gradul I.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1760
- Populația:
- 976 locuitori
Revaca este un sat din cadrul oraşului Sîngera, municipiul Chișinău. Satul are o suprafaţă de circa 0.64 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 5.06 km. Localitatea se află la distanța de 23 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 976 locuitori. Satul Revaca a fost menționat documentar în anul 1760.
Comentarii
(0)