Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
12 martie 2012, 16:37 Diaspora moldovenească views 10549
12 martie 2012, 16:37 Diaspora moldovenească views 10549

Cătălin Josan, discriminat la Eurovision România pentru că este originar din R.Moldova?


Foto: exclusivnews.ro 

Alt caz mai elocvent de discriminare a unei persoane pentru că este basarabean, originar din spaţiul pruto-nistrean, decît cel care îl prezintă pe cîntăreţul Cătălin Josan nu poate fi găsit, scrie pe blogul său Denis Cenușă. Apreciat pentru talentul său, cu fani în multe ţări europene, dedicat în special pieţei muzicale din România, Cătălin nu reuşeşte să convingă al doilea an consecutiv că poate şi trebuie să fluture tricolorul la concursul Eurovision. Motivul este simplu şi a fost circulat intens în presa online chiar înainte de etapa finală a selecţiei naţionale, vizionate sîmbătă de publicul românesc. Toată problemă constă în originile tînărului şi în faptul că formatorii de opinie români, juriul şi cei care au votat ca să meargă altcineva la Baku nu vor să fie reprezentaţi de “un basarabean”.

La nivel local am întîlnit cazuri în care basarabenii au fost puşi în urmă după romi, deopotrivă discriminaţi în societatea românească contemporană. Cu certitudine, multor tineri din R. Moldova le este complicat să se adapteze la realităţile româneşti, care exclud şi contracarează moldovenismul şi influеnţa rusească, atît de puternic implantate în mentalitatea basarabenilor/moldovenilor. Nu i-a fost uşor nici lui Cătălin şi aici ne amintim cu ce greutate el a fost declarat cîştigătorul Megastarului. Dar a izbutit, şi la fel ca şi el mulţi alţi basarabeni, care o duc bine şi sunt perfect integraţi în comunitatea românească. Dar nici unul din aceştia, inclusiv Cătălin, nu poate să înfrunte prejudecăţile care domină printre români, unde vei fi oricum altfel dacă ai accent basarabean sau vorbeşti rusa, deşi posezi o română mai cizelată decît mulţi din dreapta Prutului.

Meritele trebuie să fie puse din start în capul mesei, nu originea geografică, dialectul sau altceva, pentru că toate ne conduc iminent la discriminare, aceleaşi gulaguri, segregare pe principii de rasă, etnie etc.

E limpede că puţini se găndesc la aceste aspecte importante, pentru că dacă este discriminat Cătălin, cu autoritatea lui oricum emergentă, dar oricum autoritate, atunci ne închipuim ce li se întîmplă studenţilor simpli, confruntaţi zilnic cu tratament discriminatoriu.

Pentru a nu fi acuzat de partizanat poate fi comparată piesa interpretată de “Mandinga” cu cea a lui Cătălin Josan. Diferenţa este enormă şi vorbim despre ceea ce vrea să promoveze România la Eurovision. Intenţia este să-şi bată joc de concurs, ca să aibă europenii încă un motiv să ironizeze pe seama gustului românilor, sau totuşi cineva s-a gîndit să scoată în prim plan talentul? Indiferent de faptul că acesta este întruchipat de cineva mai aproape sau mai departe de Prut. Etichetat drept “basarabean”, Cătălin nu a putut să rupă din votul telespectatorilor, în mare parte iubitor de “manele”, căci Mandinga anuma asta reprezintă, la care se mai adaugă amestecul cacofonic de stiluri, limbi şi prestaţie scenică, “elemente de umplutură” prea neuniforme pentru o singură piesă.

Pun o întrebare pentru statul şi cetăţenii români: Oare acesta este preţul posibilităţii de a redobîndi cetăţenia? Discriminarea cotidiană, în muzică sau în altă sferă a vieţii?! Dacă da, atunci să o spuneţi înainte ca oameni să depună jurămîntul. Dar din păcate, raţionamentele sunt politice şi chiar geopolitice la Bucureşti, iar la moldoveni/basarabeni predomină interesele pragmatice, chiar şi la studenţii plecaţi la studii în România. Această comercializarea a valorilor a şi provocat această separaţie, ignoranţă pe ambele părţi.

Totuşi, Cătălin vrea cu orice preţ să cucerească auditoriul european, chiar dacă în ţara-adoptivă (după cum obişnuieşte să spună chiar el referindu-se la România) este împiedicat să o facă. Discriminarea trebuie încetată dacă România vrea să fie atractivă pentru proprii cetăţeni şi pentru cei pe care îi naturalizează sau îi adoptă prin politica de redobîndire a cetăţeniei.

 

Sursa:   cenusadi.wordpress.com

Comentarii

 (1)
  • #1 touristmd Răspunde Citează selecţia

    Жаль, что Кэтэлин не принял участия в конкурсе Республики Молдова, который только что завершился. Может быть он бы как раз и победил, потому что общий уровень этого конкурса был настолько низок и невыразителен, что просто жуть.

    Впрочем, и здесь был избран победителем тоже далеко не лучший исполнитель, так что может и прав Кэтэлин, что не участвовал здесь, а пытался пробиться там. Но там, похоже, дело обстоит ничуть не лучше. 

 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1443
Populația:
4106 locuitori

Văsieni este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Văsieni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Ialoveni și la 33 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4106 oameni. Satul Văsieni a fost menționat documentar în anul 1443.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.