Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
15 iunie 2017, 12:30 Diaspora moldovenească views 7651
A revenit din Canada pentru a învăța copii arta electronicii (Foto, Video)
15 iunie 2017, 12:30 Diaspora moldovenească views 7651

A revenit din Canada pentru a învăța copii arta electronicii (Foto, Video)

Un moldovean revenit din Canada a deschis un atelier care are menirea de ai învăța pe copii din Chișinău, Budești și Durlești arta electronicii.

Pentru Andrei Ciobanu, pasiunea pentru radio și electronică a luat naștere încă în copilări, fapt ce l-a determinat să o transmită și tinerilor din Moldova.

Grație unui grant obținut prin intermediul Biroului Relații cu Diaspora, lui Andrei i-a reușit să adune 20 de copii la un atelier de electronică, care s-a desfășurat recent la Centrul Republican pentru Copii și Tineret, ARTICO.

Copiii au rămas impresionați de aceste cluburi și au învățat să construiască brăduți electronici, ceasuri și scheme de radio. Într-o perioadă scurtă de timp, aceștia au descoperit noi posibilități de învățare a curentului electric, lucru mai puțin întâlnit în Moldova.

Timp de șapte ani de cînd a emigrat în Otawa, Andrei Ciobanu nu a rupt legăturile cu societatea moldavă, ba din contra, a inițiat și încurajat tinerii din Chișinău să participe la o serie de competiții internaționale. Spune că pleacă înapoi cu un sentiment de împăcare, dar are și unele rezerve în privința continuării acestor proiecte educaționale.

Andrei Ciobanu, tehnolog in radiodifuziune, OttawaDatorită spiritului său de inițiativă, azi funcționează și un club de radioamatorism, unde copiii au posibilitatea să interacționeze prin undele radio cu alți copii din întreaga lume.

Copiii de la clubul radioamatorism au obținut în ultimii 20 de ani din istoria Republicii Moldova primul trofeu de broz în cadrul competițiilor internaționale de telegrafie din Germania și România. Acest efort, din nou s-a datorat reprezentanților diasporei, care și-au oferit propriul sprijin de a promova talentele peste hotare țării noastre.

Potrivit lui Ciobanu, astfel de cluburi ar putea ridica șansele tinerilor de a obține abilități practice în electronică, cursuri care i-ar ajuta să acceseze mai ușor piața muncii, sau chiar și studiilor universitare. Spre regret, nici universitățile din Moldova nu dispun de aceste posibilități.

Deseori, diaspora se confruntă cu o mentalitate rudementară din partea societății moldovenești, care cu greu înțelege motivele generoase ai moldovenilor plecați peste hotarele țării de a realiza proiecte de dezvoltare în Moldova, iar eforturile depuse de ei sunt privite, în cele mai dese cazuri, cu o doză de scepticism.

Recent, Biroul Relații cu Diaspora a elaborat un plan de acțiuni pînă în 2020, pentru a reintegra cetățenii reîntorși de peste hotare și prevede măsuri de informare și de protecție socială.

Acest reportaj a fost realizat cu susținerea Biroului pentru Relații cu Diaspora, în cadrul Programului Diaspora Engagement Hub, al proiectului ”Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, implementat în parteneriat cu OIM Moldova și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Opiniile exprimate de autor nu sunt neapărat împărtășite de către fondator. 

Sursa: moldovatimes.com

Cuvinte cheie:

diaspora , Canada , electronică

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1598
Populația:
1730 locuitori

Gherman este un sat din cadrul comunei Sculeni, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Ungheni și la 132 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1730 de oameni. Satul Gherman a fost menționat documentar în anul în anul 1598.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.