|
Un moldovean și-a mutat grădina de acasă în Connecticut (Foto, Video)
În grădina lui Valeru Sirețanu, care a emigrat de 16 ani în SUA, găsești roșii, castraveți, ceapă și alte legume pur ecologice. Deși este departe de casă și au trecut mulți ani de cînd și-a găsit idealurile împlinite, dragostea pentru agricultură și gospodărie a rămas aceeași. Îi place sistemul american și adoră tehnicile care se aplică în cultivarea pămîntului.
Din experiența acumulată în agronomie, este impresionat de planificarea existentă în toate ramurile agricole din SUA, care valorifică atît potențialul economic, cît și capitalul uman. A reușit să viziteze multe state, ca să înțeleagă complexitatea politicilor agrare din America de Nord.
După Independența Republicii Moldova, Valeriu spune că afacerile în Moldova erau greu de realizat, iar sărăcia de atunci i-a determinat pe foarte mulți moldoveni să emigreze. Aici a fost nevoit să ia viața de la capăt, să învețe să construiască afaceri, să-și facă relații noi, chiar și să studieze în termeni foarte rapizi limba engleză.
Ceea ce apreciază în SUA este respectul autorităților față de antreprenori, care se bucură de o largă libertate și drepturi protejate de către stat. De această oportunitate se folosesc mulți cetățeni moldoveni ajunși în SUA, care pornesc ușor o afacere.
Nu era sigur că va reuși să se integreze într-o țară cu alte reguli și principii, însă nici situația din Republica Moldova nu mai putea fi acceptată după ce și-a pierdut afacerea, iar provocările din viața de familie creșteau aproape zilnic. Decizia de a rămîne în SUA a parvenit imediat după obținerea vizei turistice, unde a găsit și căile legale de a-și prelungi șederea.
Cel mai mult, Valeriu se mîndrește cu cei doi feciori, care au absolvit studiile și lucrează în Connecticut, alături de părinți. Este fericit că ambii tineri și-au găsit rostul și sînt apreciați de către prietenii americani, cu care găseasc ușor interese comune și se bucură de susținere.
Totuși, este interesat de situația economică și politică din Republica Moldova și speră că țara noastră va deveni un stat de succes. Lecția pe care ar păstra-o de la Independență încoace ar fi un nou model politic, și anume Sfatul Țării, care permiteau deputaților de atunci să fie mai aproape de nevoile oamenilor.
Așa cum solidaritatea dintre moldoveni este resimțită pe larg peste hotarele țării, Valeriu Serițeanu își invită des prietenii la un frigărui sau chiar la tăiatul lemnelor. Aici vin din orașul New York, unde își gădeasc un adevărat refugiu, savurează în liniște o vorbă dulce, aer curat și un scurt popas în mijlocul unei rezervații naturale, unde-și are construită o casă.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1502
- Populația:
- 3243 locuitori
Ulmu este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Ulmu este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Ialoveni și la 27 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3243 de oameni. Satul Ulmu a fost menționat documentar în anul 1502.
Comentarii
(0)