|
Moldovencele din Marea Britanie s-au întrunit la o seară cu povești (Foto)
Comunitatea diasporei Republicii Moldova din Marea Britanie s-a întrunit la o seară cu povești "Descoperă-ți aripile" în cadrul programului de granturi Diaspora Engagement Hub al Biroului Relații cu Diaspora (BRD).
Evenimentul a fost organizat de grupul de inițiativă "Empowering Women" de la Londra, format de moldovence stabilite în Marea Britanie care doresc să se implice mai activ în consolidarea comunitară și mobilizarea propriului capital uman pentru soluționarea problemelor socio-economice și comunitare ale diasporei moldovenești.
Scopul seratei a fost de a motiva femeile din diasporă prezente la eveniment pentru a-și valorifica potențialul creativ, antreprenorial și personal aplicîndu-l atît în Marea Britanie, în propriile afaceri și familii, cît și în comunitățile locale din Republica Moldova.
În cadrul evenimentului, beneficiarele proiectului au avut ocazia să asculte și să se inspire din istorii de viață, reale și fascinante de la femeile din diasporă stabilite în Marea Britanie.
Victoria Dunford, fondatoarea organizațiilor de caritate MAD AID UK și Moldova AID/ Phoenix Centre de la Rîșcani a povestit despre motivele ei de a face caritate, despre susținerea continuă din partea soțului său și despre efemeritatea faimei și posturilor înalte în acest domeniu.
Catalina Bojescu, stabilită de șapte ani la Londra și-a destăinuit sufletul în public pentru prima dată, povestind despre cum cancerul a făcut-o mai puternică, iar viața sa alături de cancer i-a adus mai multă dragoste decît orice.
Viorica Chelban, medic-neurolog la Londra a povestit despre curajul de a face știință înr-un mediu dominat de bărbați, fiind liderul unei echipe de medici, printre care și un laureat al Premiului Nobel.
Rodica Socolov, fondatoarea primei galerii on-line de arte Toporaș fineartmoldova.com, în dorința sa de a promova artiștii plastici din Moldova, încearcă provocări continue, dar ea perseverează, știind că prin artă putem fi mai buni.
Tamara Șchiopu, nutriționist și promotoare a produselor eco, a povestit despre marea turnură din viața ei, de la o carieră în viteză la o viață dăruitoare de povețe și sănătate, prin prisma unei tragedii personale, dar ajunsă la o stare de echilibru și satisfacție sufletească.
Invitată special de la Paris, autoarea Tatiana Țîbuleac a preluat mesajele povestitoarelor anterioare și a aprofundat și mai mult idea de „a-ți desface aripile "pe timp de vînt", atunci cînd e mai greu, poate, și de a nu renunța nicicînd la visele noastre". Tatiana a povestit istorii din prima sa carte "Fabule Moderne" și a răspuns la mai multe întebări ale admiratoarelor sale din sală.
Seara cu povești a fost moderată de către Vica Demici, autoare și interpretă de muzică folk. Vica a prezentat mai multe piese de autor, printre care și în premieră cîntecul "Mama".
Pe lîngă poveștile pline de inspirație, evenimentul a găzduit și un mini-iarmaroc de cadouri artizanale oferite de către co-naționalele noastre stabilite în Marea Britanie:
Lina Bulavitchi, articole de artizanat hand-made
Tatiana Swainston, picturi în pai
Stela Balan, producător de miere și accesorii Phoenix Centre Moldova, mărțișoare artizanale
Daniela Canțîr, Daniela Iuliana, picturi
Natalia Cocerva, designer
Corina Barladean, accesorii My London Shop
Lucia Boaghe, picturi
Diana Shushu, deserturi Shushu Pastry
Daniela Duca, Dana D., picturi
Rodica Topala, Photobox.
Conform tradiției moldovenilor, la eveniment au fost prezente sarmalele cu vin moldovenesc, plăcinte, și pîine artizanală.
La organizarea evenimentului au contribuit Neonila Grecu, Corina Barladean și Stepanida Barladean Golban, Olga Ursu, Doina Doinelu Busmachiu și Veaceslav Neaga, la fel și Ambasadei Republicii Moldova la Londra cu donația de vin.
În urma vînzărilor la iarmaroc, a tombolei și a donațiilor de participare, grupul de inițiativă a adunat peste 1.500 de lire sterline, în valoare de 36.000 lei, bani care vor fi folosiți pentru susținerea Centrului Phoenix de la Rîșcani.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1598
- Populația:
- 1349 locuitori
Taxobeni este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Taxobeni, Hrubna Nouă și Vrăneşti. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Fălești și la 141 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1349 de oameni. Satul Taxobeni a fost menționat documentar în anul 1598.
Comentarii
(0)