Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
15 august 2016, 14:45 Diaspora moldovenească views 4832
Ce se va întîmpla cu diaspora? (Video)
15 august 2016, 14:45 Diaspora moldovenească views 4832

Ce se va întîmpla cu diaspora? (Video)

În luna iulie curent, Guvernul Republicii Moldova a aprobat o hotărîre care prevede reformarea Cancelariei de Stat.

În urma acestei reforme, Biroul pentru Relații cu Diaspora(BRD) urmează a fi transformat într-o subdiviziune a unui minister.

Ce avantaje și dezavantaje va aduce această schimbare, NOI.md a încercat să afle de la șefa BRD-ului, Olga Coptu.

Potrivit acesteia, reformarea Cancelariei de Stat va avea o mulțime de dezavantaje, dar cea mai importantă va fi reacția moldovenilor plecați peste hotare. Cu toate acestea, există și o parte bună a lucrurilor.

„Această reformă nu trebuie să afecteze Biroul pentru Relații cu Diaspora. Cred că locul BRD-ului este o structură aparte, care ar trebui să lucreze pentru cetățenii din afara țării, dar trebuie să lucreze nu cum se întîmpla pînă acum, la nivel central, ci trebuie să coboare ceva mai jos", a declarat Olga Coptu pentru NOI.md.

Din perspectiva avantajelor, reforma Cancelariei va îmbunătăți situația BRD-ului. „Din punct de vedere al imaginii, țara noastră, la nivel global a avut doar de cîștigat. Moldova este exemplu pentru celelalte țări, în ceea ce ține de proiectele de migrație. BRD-ul nu este o povară fiscală, deoarece pentru diasporă sînt alocate surse relativ puține. Schimbarea într-o altă structură, nu presupune economisirea de bani. Chiar dacă sîntem puțini, nu cerem lărgirea personalului", a subliniat șefa BRD.

Olga Coptu susține că, datorită colaborărilor pe care le are BRD-ul cu partenerii externi, statul are multe de cîștigat. „Trebuie să recunoaștem că și din punct de vedere politic, BRD-ul ar fi un avantaj pentru Moldova – o structură mai puternică și nicidecum diminuarea acesteia", a conchis oficialul.

Sursa: viza.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
1042 locuitori

Antoneşti este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile Leca și Antoneşti. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Cantemir și la 115 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1042 de oameni. Satul Antonești a fost menționat documentar în secolul al XIX-lea.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.