|
Două restaurante din Londra își alintă clienții cu vinuri recomandate de un somelier moldovean
A început să deslușească tainele artei vinului pe când era elev la colegiu, și-a dorit să devină somelier și a făcut cursuri de specialitate în străinătate, iar acum este expertul a două localuri din Londra, care au un sortiment de vinuri de pe toate continentele lumii.
După ce a muncit mai mult timp în restaurante din Chișinău și Moscova, Rodion Prodan a decis să se dezvolte profesional în Marea Britanie. Și-a căutat pe internet un apartament în care să stea cu chirie, a aplicat CV-ul la câteva oferte de muncă și s-a pornit decis să-și facă carieră la Londra.
În scurt timp, a fost angajat ca somelier la o renumită cramă, „Vinoteca Win Shop & Bar”, unde zeci de clienți vin zilnic să-și cumpere o sticlă de vin sau să ia cina, servind la masă un pahar de vin bun. Rodion este cel care le recomandă englezilor ce băutură să-și aleagă, în funcție de mâncarea comandată din meniu, le servește vinul și le oferă informații despre proveniența și caracteristicile băuturii selectate.
Ofertă de 300 de vinuri
„Îmi place să lucrez în așa gen de localuri. Au și wine shop unde poți să intri fugitiv pentru a cumpăra o sticlă, ori să descoperi vinuri noi, servind cina pe loc. Crama are mare succes la publicul englez amator de vinuri. În listă avem aproximativ 300 de tipuri de vin din țări diferite și din emisfere diferite. Am practic o hartă întreagă de desfășurat oaspeților. Este impresionant să fii somelier”, spune Rodion Prodan.
Mulți dintre clienți calcă permanent pragul cramei, pentru că expertul moldovean îi ghidează perfect ce vin să-și aleagă. „Pozițiile se schimbă des, dar întotdeauna avem la pahar câte patru vinuri albe, roșii și pentru desert și câte două spumante și digestive. Adică, oaspeții nu se plictisesc cu aceleași gusturi”, precizează somelierul.
Cunoștințele moldoveanului în arta vinului sunt solicitate și la „Oxo Tower Restaurant”, un alt local din Londra, unde Rodion lucrează ca somelier.
Studii la Moscova și Londra
Chiar dacă muncește în domeniu, interacționează zilnic cu diverși clienți și participă la degustări, tânărul mizează pe o pregătire profesională continuă „pentru că cea mai bună investiție este în propria persoană”, motivează Rodion. Pentru a deveni un expert de nivel internațional în arta vinului, vrea să treacă treptat toate etapele de studii.
„Ținând cont că în anii 2000, până la embargoul impus de Rusia, ramura vitivinicolă din R. Moldova era în plină dezvoltare, m-am orientat spre Colegiul de Vinificație și Viticultură din Chișinău. Pas cu pas a apărut ideea de a încerca un curs internațional. Primele studii de somelier au fost la Moscova, ulterior am luat diploma de WSET Intermediar level 2 la Londra și până la Anul Nou vreau să finisez WSET level 3”, enumeră Rodion Prodan toate etapele de studii pe care le-a trecut până acum.
Deși cursurile sunt cu plată, investiția merită, adaugă tânărul.
Vinurile moldovenești au potențial
După ce a muncit ca somelier la Moscova în renumitele restaurante din „Novikov-Group” și a ajuns expert în cramele londoneze, Rodion regretă că nu le poate recomanda clienților și vinuri moldovenești, pentru că acestea sunt bune, dar nu se regăsesc în sortimentul de sute de băuturi pe care le propun localurile.
„Vinurile din țara noastră au potențial mare și e nevoie de pus accentul pe promovare. Trebuie să muncim pentru a aduce vinurile moldovenești pe harta internațională. Eu sunt deschis pentru colaborări și pot să-mi aduc contribuția la implicarea vinului nostru pe piața din Marea Britanie”, punctează Rodion.
Ori de câte ori are ocazia, tânărul le vorbește străinilor despre R. Moldova ca țară cu tradiții în vinificație și îi încurajează pe amatori să viziteze vinăriile noastre.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1765
- Populația:
- 2652 locuitori
Hîrjău (Erjovo) este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. În componența comunei intră satele Sărăței, Hîrjău și Mihailovca Nouă. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Rîbnița și la 103 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2012, populaţia localității constituia 2652 de oameni. Satul Hîrjău a fost menționat documentar în anul 1765.
Comentarii
(0)