24 iulie 2015, 14:57 Diaspora moldovenească views 12578
Orheianul care îmbuteliază vin moldovenesc în Elveția (Foto)
Foto: provincial.md
24 iulie 2015, 14:57 Diaspora moldovenească views 12578

Orheianul care îmbuteliază vin moldovenesc în Elveția (Foto)

Nasc şi la Moldova oameni, cultivă şi-n Moldova poame – asta presupunem că şi-ar dori oenologul originar din Orhei, Ion Gherciu, să se cunoască în toată lumea.

Eroul nostru duce cu mândrie faima ţării sale de origine, numindu-i pe toţi migranţii moldoveni ambasadori ai ţării. Însă, deosebit de ceilalţi conaţionali îl face pasiunea pentru vinurile moldoveneşti. Astfel, Ion Gherciu a lansat în Elveţia brandul „Bessarabie", iar sub acest nume, el îmbuteliază în Elveţia vinuri aduse tocmai din Republica Moldova.

Pasiunea de a produce vinul de calitate a născut încă la Orhei, acolo unde gospodarii orheieni aleg poamele de cea mai bună calitate pentru a produce licoarea lui Bacchus. Mai târziu, protagonistul nostru a mers la studii la Chișinău, unde a studiat Tehnologia și Managementul Industriei Alimentare la Universitatea Tehnică.

Și-a întemeiat un cămin alături de soția sa Tatiana, iar situația economică l-a determinat să plece peste hotare pentru a-și întreține familia. Atunci când se gândea unde să-și urmeze drumul străinătății, alegerea a căzut asupra Portugaliei, un factor important fiind și istoria vitivinicolă seculară a țării gazdă. Capul familiei Gherciu a muncit la început în domeniul construcțiilor, însă pasiunea din copilărie l-a făcut, la scurt timp, să opteze pentru o muncă la o fabrică vinicolă, în pofida faptului că salariul obținut la vinărie era de două ori mai mic decât cel pe care îl avea în construcții, scrie TRM.

„Am lăsat câștigul și m-am aventurat în descoperirea profesională, nu atât pentru bani, cât pentru pasiune. Entuziasmul m-a făcut să descopăr acest mediu în Portugalia și modalitățile lor de lucru. Am muncit astfel mai mult timp, între timp, însă, am început procedura de echivalare a diplomei în cadrul unicei universități din Portugalia, ce are o Facultate de enologie, care se află la nord, în orașul Vila Real, această regiune fiind cunoscută ca patria vinului de Porto", a menționat protagonistul pentru TRM.MD.

Membrii familiei Gherciu sunt oameni care își doresc mereu să persevereze, dovadă a acestui fapt fiind și echivalarea diplomelor moldovenești în Portugalia, pe care aceștia au izbutit să o obțină. Ion a mai efectuat un masterat în domeniul viticulturii, iar soția sa a studiat la o școală medicală, asta deși ambii cunoșteau foarte puțin limba portugheză.

„Îmi era foarte dificil să studiez o disciplină nouă, îmi era foarte greu la început să descopăr bazele științifice ale viticulturii. Am făcut un efort extraordinar în ce privește barierele lingvistice, precum și pentru a acumula cunoștințe în acest nou domeniu", remarcă Ion.

După aceste studii, Tatiana a reușit să obțină o diplomă portugheză, fapt ce i-a permis să muncească în calitate de soră medicală. Însă, și după aceasta, soții Gherciu nu au reușit să se integreze complet în societatea portugheză, fiind discriminați din cauza statutului lor de migranți, iar cea mai dureroasă discriminare pentru enologul moldovean era cea legată de competențele profesionale.

„În urma acestor studii am acumulat mai multe datorii, ne-am aventurat în acest angajament pentru a arăta lumii că avem și noi o valoare, nu suntem niște oameni fără studii și competențe. Mi-am pus scopul de a-mi apăra demnitatea profesională, or, viața de emigrant este destul de complicată prin multitudinea de discriminări, iar cea mai dureroasă discriminare pentru mine a fost cea legată de profesie", afirmă moldoveanul stabilit de 16 ani peste hotare.

„Nu a fost ușor, ne sprijineam unul pe altul, am avut foarte multe dificultăți. Ne-a fost nespus de greu să plecăm la sfârșitul anilor '99, lăsând acasă un copil de numai un an. După șapte luni la depărtare nu am mai rezistat dorului și am luat-o cu noi, să fim împreună toată familia", povestește Tatiana Gherciu.

Peste 10 ani de trai în Portugalia, după ce au obținut cetățenia portugheză, familia Gherciu a emigrat din nou, de astă dată în Elveția. Și această alegere a fost făcută tot de dragul pasiunii pentru viticultură, or, statutul de muncitor la o vinărie, nu îl mulțumea pe protagonistul nostru care își dorea să-i devină pasiunea și o profesie.

„Am hotărât să ne încercăm norocul într-o țară mai demnă și mai bogată, acceptând viața de emigrant. Îmi părea că odată ce am plecat de acasă, trebuie să caut modalități de a-mi crește copiii într-o țară mai demnă, iar situația din Portugalia, din punct de vedere economic, nu mi se părea atât de bună", explică bărbatul.

În Elveția, Ion Gherciu s-a angajat în calitate de șofer de transport public, o muncă care îi solicită atenția, însă nu îi alină pasiunea pentru producerea vinurilor de calitate. Astfel, între timp, familia Gherciu a lansat o mică afacere, care presupune îmbutelierea vinului moldovenesc în Elveția sub brandul propriu „Bessarabie", înregistrat în Uniunea Europeană. Deși legislația vinicolă din Elveția impune cele mai stricte reguli, moldoveanul s-a încumetat să transporte la o distanță de peste 2500 de km materia primă produsă din poamele culese de pe podgoriile Moldovei și să o îmbutelieze în Lausanne, Elveția. Tot de la oenologul Ion Gherciu am aflat cât de principiale sunt rigorile de proporție și cele care țin de calitatea produsului finit, or, amestecul vinurilor străine cu vinurile elvețiene este considerat o încălcare gravă, fapta fiind pedepsită chiar și cu ani de detenție.

Deși Ion Gherciu este plecat din țară de mai bine de 16 ani, produsele sale sunt apreciate și de specialiștii în domeniu din Moldova. Dragostea sa de a produce vinuri de calitate înaltă poată fi citită și în denumirile tipurilor de vin, care, în traducere din franceză semnifică: pasiunea țarului, floarea Basarabiei.

Și denumirea brandului „Bessarabie" nu este una deloc întâmplătoare. Specialistul Ion Gherciu fiind un autodidact, a descoperit în filele istoriei că în secolul XIX, atât în Basarabia țaristă, cât și în alte regiuni ale Imperiului Rus, mai mulți europeni au migrat în sudul Basarabiei, printre care și unii elvețieni.

Curioasă i-a părut oenologului întâmplarea că elvețienii de pe atunci contribuiau la calitatea vinurilor moldovenești, iar acum un moldovean produce vin în Elveția. Astfel, prin brandul său, Ion Gherciu își propune să continue această istorie, să creeze o punte între Elveția și Moldova.

În planurile familiei Gherciu este ca vinurile brandului „Bessarabie" să cuprindă piețele din întreaga Europă, produse care și-ar găsi cu siguranță consumatori atât în rândurile moldovenilor de acasă, cât și a cetățenilor moldoveni stabiliți peste hotare.

Capul familiei Gherciu este un exemplu elocvent de cum își poate urma visul și cum îl transpune în viață un cetățean al Republicii Moldova stabilit peste hotare. Visul moldoveanului nutrit de aproape două decenii prinde contur în Elveția, nouă nu ne rămâne decât să-i urăm multă baftă și să ciocnim un pahar de vin în cinstea ambasadorului vinurilor moldovenești, Ion Gherciu.

Sursa: provincial.md

Cuvinte cheie:

diaspora , Elvetia , vin , Moldova , moldovenii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1904
Populația:
22 locuitori

Ciofu este un sat din cadrul comunei Zgărdeşti, raionul Telenești. Localitatea se află la distanţa de 23 km de oraşul Teleneşti şi la 110 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 22 de oameni. Satul Ciofu a fost înființat în anul 1904.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.