|
Foto: gov.md |
15 direcții prioritare de activitate ale Guvernului cu privire la diasporă
Programul de activitate al Guvernului pentru anii 2015-2018 conține un capitol aparte dedicat diasporei, în care sînt trasate 15 direcții prioritare de activitate pentru următorii patru ani. Documentul a fost elaborat inclusiv datorită sugestiilor și propunerilor venite din partea cetățenilor moldoveni de peste hotare.
XIV. DIASPORA
- Aprobarea şi implementarea Strategiei „Diaspora 2025".
- Implementarea abordării integrate şi multidimensionale a problemei migraţiei şi diasporei la elaborarea politicilor şi programelor naţionale şi locale.
- Consolidarea Biroului pentru relaţii cu diaspora din cadrul Cancelariei de Stat ca instituţie ce asigură coordonarea politicilor publice destinate diasporei. Delimitarea instituţională clară dintre Biroul Relaţii Interetnice şi Biroul pentru relaţii cu diaspora, cu transferul către ultima a tuturor atribuţiilor şi competenţelor ce ţin de diasporă.
- Perfecţionarea mecanismului şi facilitarea recunoaşterii diplomelor şi calificărilor educaţionale naţionale şi a celor obţinute peste hotare.
- Dezvoltarea serviciilor electronice pentru facilitarea accesului diasporei.
- Finalizarea şi implementarea cadrului legal pentru coletărie.
- Elaborarea şi implementarea programelor destinate copiilor rămaşi în ţară.
- Creşterea numărului programelor cu şi pentru diasporă, în vederea păstrării identităţii naţionale, promovării tradiţiilor şi patrimoniului cultural, şi organizarea proiectelor tematice pentru o mai bună promovare a imaginii Moldovei peste hotare.
- Diversificarea serviciilor de predare complementară (online, la distanţă) pentru copiii din diasporă.
- Susţinerea şcolilor duminicale şi a cursurilor de limbă română din diasporă.
- Susţinerea angajamentului cu copiii din diasporă, inclusiv programul DOR.
- Crearea parteneriatelor dintre diaspora ştiinţifică şi universităţile din Republica Moldova pentru schimb de profesori şi reîntoarceri profesionale.
- Extinderea programelor pentru tinerii din diasporă, inclusiv stagii şi angajare.
- Susţinerea activităţilor de caritate promovate de membrii diasporei.
- Dezvoltarea unui set de instrumente financiare pentru atragerea investiţiilor diasporei: Fondul de economii şi investiţii pentru migranţi, Diaspora Bonds, securizarea remitenţelor, RED (remitenţe pentru dezvoltarea economică) şi platformele de multifinanţare. Elaborarea mecanismelor pentru securizarea investiţiilor migranţilor.
De asemenea, acțiunile prioritare ale Guvernului cu privire la diasporă se regăsesc și în domeniul Bunei Guvernări și al Culturii.
VII. BUNA GUVERNARE
C. Reforma serviciilor publice
- Introducerea votului electronic şi susţinerea formelor de democraţie participativă prin sisteme informatice, inclusiv pentru a asigura implicarea la distanţă a diasporei în procesele social-politice interne.
XI. CULTURA
- Consolidarea relaţiilor culturale internaţionale, inclusiv cu diaspora moldovenească.
Programul de activitate al Guvernului pentru anii 2015-2018 conţine în total 17 capitole – combaterea corupției; politica externă, securitatea și apărarea; reintegrarea țării și consolidarea statalității; dezvoltarea economică, sporirea competitivității și crearea locurilor de muncă; justiția și drepturile omului; afacerile interne și siguranța cetățeanului; buna guvernare; politici sociale proactive; educația; sănătatea; cultura; tineret și sport; mass-media; diaspora; minoritățile naționale; protecția mediului; societatea civilă.
Programul îşi propune creşterea bunăstării, siguranţei şi calităţii vieţii cetăţenilor, în special prin dezvoltarea economiei şi facilitarea creării locurilor de muncă bine plătite, eradicarea corupţiei şi garantarea supremaţiei legii, asigurarea securităţii personale etc.
Cea mai sigură cale pentru atingerea acestor obiective este integrarea europeană, se arată în Program. Pentru aceasta, Guvernul îşi propune să creeze toate premisele care vor asigura eligibilitatea țării noastre privind obţinerea statutului de ţară-candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.
Totodată, Executivul va pleda în continuare pentru reintegrarea ţării. În plus, Guvernul îşi propune să construiască o societate bazată pe modelul social investind în dezvoltarea resursei umane, asigurarea şanselor egale, redistribuirea corectă şi justă a veniturilor către grupurile defavorizate şi garantarea protecţiei cetăţeanului împotriva oricărui gen de discriminare. La fel, se vor face în continuare investiţii în educaţie, ştiinţă, dezvoltarea tehnologiei informaţiei şi a serviciilor electronice. În domeniul ocrotirii sănătăţii se va insista pe aprofundarea reformelor, astfel încât oamenii să aibă, în egală măsură, acces la servicii de sănătate publică, medicale şi farmaceutice de calitate.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1586
- Populația:
- 3087 locuitori
Bilicenii Vechi este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bilicenii Vechi și Coada Iazului. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Sîngerei şi la 115 km nord de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3087 locuitori. Satul Bilicenii Vechi este atestat documentar în anul 1586.
Comentarii
(0)