Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
04 martie 2014, 15:42 Diaspora moldovenească views 12975
Mărţişorul a adus primăvara la Viena
Foto: trm.md
04 martie 2014, 15:42 Diaspora moldovenească views 12975

Mărţişorul a adus primăvara la Viena

Peste 200 de moldoveni stabiliţi în Austria au sărbătorit renaşterea naturii, aşa cum ar fi făcut-o la ei acasă: cu muzică populară, dansuri şi bucate naţionale. Artişti din Moldova au fost oaspeţi ai sărbătorii. În capitala Austriei, mărţişorul a ajuns la cea de-a VI-a ediţie. Festivitatea a fost organizată de Comunitatea Moldovenilor în colaborare cu Ambasada Republicii Moldova la Viena.

Studenți, angajați ai mai multor organizații internaționale din Viena, inclusiv moldoveni stabiliţi de multă vreme în această țară, şi-au dat întâlnire la Palatul Nieder Österrich, pentru a sărbători Mărțișorul. Sala a fost neîncăpătoare pentru toţi cei care şi-au dorit să simtă suflul primăverii de acasă.

„Mărțișorul întruchipează un nou început, un început de primăvară, îți dă un imbold de optimism, de bucurie”, a declarat ambasadorul Republicii Moldova în Austria, Andrei Popov.

„Aici, în Sala Palatului Nieder Österreich se dansează hora moldovenească, se dăruiesc mărțișoare, se dăruiește multă dragoste pentru începutul primăverii, începutul unei noi ere, de ce nu, pentru comunitatea moldovenilor din Austria”, a spus Olga Pîrgaru-Petrovsky.

Primăvara a fost adusă la Viena și de artiștii Cristina Gălușcă, studentă la Viena, de Svetlana și Alexandru Danilov, invitați speciali din Moldova, care au ridicat sala în picioare, interpretând melodii de dor la clarinet și pian. Printre invitaţi au fost și soprana Olga Bolgari, stabilită de 17 ani la Viena.

„Mărțișorul este o sărbătoare de suflet. Am un sentiment deosebit, atunci când cânt pentru conaționalii noștri stabiliți în Austria. Sunt foarte emoționată de fiecare dată când apar în fața conaționalilor”, a spus Olga Bolgari.

Sărbătoarea Mărțișorului la Viena este la cea de-a VI-a ediție, evenimentul a fost organizat de Asociația „Comunitatea Moldovenilor din Austria” în colaborare cu Ambasada Republicii Moldova la Viena.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

sarbatoare , moldovenii , Martisor , Austria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1425
Populația:
1300 locuitori

Cerlina este un sat din cadrul comunei Nimereuca, raionul Soroca. Localitatea este aşezată pe malul rîului Nistru, la distanța de 52 km de orașul Soroca și la 182 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1300 de oameni. Satul Cerlina a fost menționat documentar în anul 1425.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.