Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
04 martie 2014, 10:40 Diaspora moldovenească views 10861
„Povestea Mărţişorului” la Bruxelles
Foto: trm.md
04 martie 2014, 10:40 Diaspora moldovenească views 10861

„Povestea Mărţişorului” la Bruxelles

În prima zi de primăvară, Ambasada Republicii Moldova la Bruxelles a fost gazda unui eveniment cu genericul „Povestea Mărţişorului".

Astfel, organizatorii, Ambasadele Republicii Moldova şi Bulgariei, și-au dorit să perpetueze tradiţia şnurului alb-roşu purtător de noroc, comună României, Republicii Moldova, Bulgariei, Serbiei și Macedoniei.

Invitata evenimentului, Doina Isfanoni, cercetător-etnolog la Muzeul Național al Satului „Dmitrie Gusti", a povestit publicului despre semnificaţia şi tradiţiile de Mărţişor din zona balcanică.

Publicul prezent a asistat la un program multicultural oferit de dansatori bulgari, membri ai Asociaţiei „Orpheus" și a primit în dar mărţişoare împletite cu multă măiestrie de copiii din România, Republica Moldova și Bulgaria.

Povestea europeană a Mărţişorului la Bruxelles vine în sprijinul demersului Republicii Moldova și al României ca această străveche tradiţie să fie inclusă în Lista Reprezentativă UNESCO a patrimoniului imaterial al umanităţii.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

Martisor , tradiții , moldovenii , UNESCO , Belgia

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1442
Populația:
956 locuitori

Horjeşti este un sat din cadrul comunei Cărpineni, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Hîncești și la 73 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 956 de oameni. Satul Horjești a fost menționat documentar în anul 1442.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.