19 februarie 2015, 09:25 Diaspora moldovenească views 15820
Ghid de bune maniere în străinătate: Ce să nu faci cînd te afli în Portugalia
Foto: romaniatv.net
19 februarie 2015, 09:25 Diaspora moldovenească views 15820

Ghid de bune maniere în străinătate: Ce să nu faci cînd te afli în Portugalia

Cultura portugheză a fost în mare măsură influențată de poziția dominantă a Bisericii Catolice și a valorilor creștine tradiționale. Această influență se reflectă încă în societatea portugheză modernă. Portughezii sînt oameni tradiționalişti și conservatori. Ei nu acceptă cu ușurință inovația și schimbările radicale, atît în comunitate cît și în familie. De aceea, e bine să ştii ce să faci şi ce nu trebuie să faci cînd te afli în Portugalia.

În Portugalia, este politicos să dai mîna cu toți cei prezenți, în situaţii formale şi sociale (masă, petrecere, prînz de afaceri etc), dacă este prima oară cînd îi întîlneşti. Acest lucru este valabil pentru bărbați, femei și copii mai mari. Prietenii sau cunoştinţele se salută tot cu o strîngere de mînă. Este politicos să dai din nou mîna cu toată lumea la plecare.

Portughezii nu folosesc multe gesturi. Dacă eşti prea demonstrativ cu gesturile sau cu limbajul corpului poţi face o impresie proastă. Ca în alte culturi, arătatul cu degetul este considerat un gest ofensator.

La masă, nu mînca cu degetele dacă nimeni nu mai face asta. Foloseşte cuțitul și furculița, chiar dacă un fel de mîncare ţi se pare că ar putea fi mîncat doar cu furculiţa (ex. cartofii prăjiţi). Nu te linge pe degete, oricît de delicios a fost sosul. Șervețelul de masă ar trebui să fie pus pe genunchi, nu sub bărbie.

Nu scrie nimic cu cerneală roșie, nici măcar notiţe, cecuri, etc. Numai profesorii care corectează lucrări "au voie" să scrie cu roşu - altfel este considerat ofensator.

Evită să stai cu spatele la cineva din grupul în care eşti (de exemplu, o persoană care stă lîngă tine la masă). Dacă trebuie să faci acest lucru, cere-ţi scuze mai întîi.

Cînd îi dai cuiva un obiect este frumos să spui "te rog".

Atunci cînd eşti la o întîlnire mai formală sau într-un loc public, nu e politicos stai prea neglijent pe scaun, să îţi pui picioarele pe mobilier etc, ci trebuie să ai o postură decentă.

Atunci cînd eşti invitat la cineva acasă pentru cină, este politicos să aduci flori, bomboane de ciocolată de bună calitate sau prăjituri pentru gazdă. Nu aduce vin, decît dacă știi ce vinuri preferă gazdele. De asemenea, nu oferi niciodată 13 flori, pentru că se crede că numărul 13 aduce ghinion. Nu oferi flori roşii gazdei, pentru că roşu este culoarea revoluţiei.

Felul în care arăţi este foarte important în societatea portugheză, mai ales în orașe. Oamenii sînt în pas cu moda și cred că hainele indica statutul social și succesul. Ei se mîndresc cînd poartă haine de calitate. Nu purta pantaloni de trening pe stradă, colanţi, maieuri sau orice obiect vestimentar care arată ieftin sau neîngrijit.

Sursa: www.romaniatv.net

Cuvinte cheie:

Portugalia , diaspora , turism

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1573
Populația:
1147 locuitori

Halahora de Sus este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte trei localităţi: Halahora de Jos,  Halahora de Sus, Chirilovca. Satul Halahora de Sus se află la o distanță de 15 km de oraşul Briceni, la 36 km de staţia de cale ferată Ocniţa şi la 223 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1147 de oameni. Prima atestare documentară a satului Holohoreni din ţinutul Hotin datează din mai 1573.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.