|
Pregătiri de iarnă la zoo
Dacă locuitorii capitalei sînt gata să mai îndure frigul pentru a face economii, viețuitoarele grădinii zoologice au primit deja agent termic. Este vorba de animalele ce provin din zone tropicale, care au nevoie de mai multă grijă odată cu răcirea vremii. Pe lîngă căldură, angajații menajeriei au grijă să le împartă și o doză zilnică de vitamine.
„Deci avem rezerve, depozitele sînt pline, sîntem pregătiți în totalitate pentru iarnă, avem rezerve de fructe și legume, rezerve de carne, periodic stocurile sînt suplinite și pentru copitate, cîteva zeci de tone de fîn”, spune ghidul Grădinii Zoologice din Chișinău Cristina Flocos, notează Noi.md cu referire la tv8.
Pentru a trece cu bine peste sezonul rece, pe lîngă adăposturi calde, unele animale au nevoie și de meniuri calorice, bogate în vitamine și nutrienți. Leii Simba, Leya, Luna și Bela și fost aduși la grădina zoologică în 2020, pe cînd aveau doar șase luni. Îngrijitorii spun că aceștia nu sînt capricioși și au nevoie doar de cîteva suplimente în perioada rece.
„Deci avem o zi pauză cînd nu sînt hrăniți pentru a respecta dieta lor în natură, pentru că în natură nu se hrănesc în fiecare zi, pentru iarnă vor fi adăugate doar mai multe vitamine, nimic special, carne, doar carne”, a menționat Cristina Flocos.
Grădina Zoologică este una din principalele atracții turistice ale Chișinăului. Menajeria nu duce lipsă de vizitatori nici iarna. Chiar dacă unele viețuitoare, precum papagalii, lemurii, capibarii, vor fi în alte adăposturi încălzite, vor putea fi admirate în continuare. Mai poate bucura privirile curioșilor, chiar și unicul urs al grădinii zoologice, însă tot mai rar și mai rar, pentru că animalul petrece mai mult timp în bîrlog.
„Deși, odată cu răcirea vremii acesta se află mai mult în bîrlog, reprezentanții Grădinii Zoologice ne-au spus că, în perioada rece, animalul nu cade în hibernare. Totuși, consumă mai puțină hrană, este mai puțin activ și are o permanentă stare de somnolență”, a mai spus Cristina Flocos.
Și pentru că reptilele sînt sensibile la variațiile de temperatură, reprezentanții grădinii zoologice le-au asigurat deja condițiile necesare. Pentru acestea au fost amenajate încăperi cu o temperatură constantă între 20 şi 25 de grade Celsius.
„La noi reptilele sînt întreținute în terarium. Aici avem o specie de crocodil cubanez care are nevoie de căldură puternică. Ea intră în apă bazinului, după care iese pentru a se încălzi, pentru că reptilele nu își pot controla singuri temperatura corpului, au nevoie de factori externi”. declară Cristina Flocos.
Nu doar animalele sînt pregătite pentru iernat, ci și plantele exotice decorative. Pentru acestea au fost construite sere, care să le protejeze de temperaturile scăzute.
La grădina zoologică din Chișinău lucrează aproximativ 100 de muncitori, care au grijă de cele peste 1100 de viețuitoare din 138 de specii.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1910
- Populația:
- 226 locuitori
Iliciovca este un sat din cadrul comunei Şalvirii Vechi, raionul Drochia. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Drochia și la 193 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 226 de oameni. Satul Iliciovca a fost menționat documentar în anul 1910.
Comentarii
(0)