Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
09 noiembrie 2023, 14:00 Natura şi turismul views 1559
Lacurile şi rîurile mici din Moldova, practic fără apă
09 noiembrie 2023, 14:00 Natura şi turismul views 1559

Lacurile şi rîurile mici din Moldova, practic fără apă

Lacurile şi rîurile mici din Republica Moldova au ajuns practic fără apă. Nivelul a scăzut dramatic din cauza secetei specifice toamnei, dar şi a lipsei precipitaţiilor din ultimele luni.

Potrivit experţilor, debitul mic ar putea afecta biodiversitatea bazinelor, dar şi sectorul agro-industrial, transmite tvrmoldova.md.

„Este alarmantă situaţia pe care o avem în rîurile şi lacurile din Republica Moldova şi din cauza lipsei precipitaţiilor şi, desigur, din cauza sustragerii apelor subterane. Secetele hidrologice sînt o perioadă de criză şi de cataclism pentru ecosistemele acvatice, pentru că acolo avem biodiversitatea care suferă din cauza lipsei apei, şi totodată şi sectorul agroindustrial”, a spus expertul de mediu, ex-director SHS, Valeriu Cazac.

Aproximativ 30 la sută dintre lacurile de acumulare din Republica Moldova sînt secate. Fenomenul a luat amploare în ultimii ani. Altele au un nivel scazut de apa. Este şi cazul lacului de la Dănceni.

Potrivit responsabililor de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat, nivelul scăzut al apei e specific lunii noiembrie.

„Etajul de toamnă este condiţionat de precipitaţiile scăzute în munţii Carpaţi din Ucraina, cît şi pe teritoriul R. Moldova. Dacă în rîurile Nistru şi Prut situaţia este mai bună, în ceea ce ţine rîurile mici, situaţia este mai complicată. În majoritatea rîurilor mici, scurgerea apei, în octombrie, a constituit 20-60%”, spune Mariana Prepreliță, inginer principal, Direcţia prognoze hidrologice, SHS.

Specialiştii spun că nu doar schimbările climatice au dus la această situaţie.

„S-a agravat această situaţie din cauza că alimentarea subterană care este acum, cea care alimentează rîurile şi lacurile, şi ea a scăzut. S-a agravat şi prin faptul că, printr-o hotărîre de Guvern din 2020, Guvernul a dat posibilitatea multor fermieri care au culture corticole să sustragă apa din subterană pentru irigare cu picurătoare”, a spus Valeriu Cazac.

În Republica Moldova sînt peste 3000 de rîuri mari şi mici.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

lacuri , riuri , apa

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1660
Populația:
1316 locuitori

Pînzăreni este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Pînzărenii Noi și Pînzăreni. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Fălești și la 150 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1316 oameni. Satul Pînzăreni a fost menționat documentar în anul 1660.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.