Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
14 august 2023, 17:00 Natura şi turismul views 90359
14 august 2023, 17:00 Natura şi turismul views 90359

Locurile pitoreşti din raionul Edineţ (Foto)

Raionul Edineţ este unul dintre cele mai mari ca suprafaţă din ţară. Din punct de vedere geografic este situat în partea de nord a Republicii Moldova,  parţial pe Platoul Moldovei, iar altă parte pe Şesul Bălţiului.

Conform reliefului se poate clasifica ca zonă de silvostepă, altitudinea medie este de 147 m. Aici s-au păstrat suprafeţe mari de păduri virgine, cea mai mare parte dintre ele fiind de stejar. În apropierea satului Feteşti se află Rezervaţia naturală Feteşti cu suprafaţa de aproximativ 2 mii de hectare. În preajma satului Gordineşti, de-a lungul albiei rîului Racovăţ există 2 ocoluri silvice, unul dintre ele are o configuraţie geografică unică, am putea spune chiar  monumentală – „La castel”. De acest loc este legată o legendă. Aici, în pădure, pe una din stîncile inaccesibile pe care se afla cîndva castelul, iar în el cică locuia o fată de o frumuseţe rară. Ea a fost răpită şi ascunsă în castel de către iubitul său, pentru că părinţii n-au fost de acord să se mărite cu el. În zadar au încercat prietenii lui să o vadă pe frumoasa sa aleasă. Odată cînd după o vînătoare dificilă ei se îndreptau pe cărăruşa de cornişă către castel, întîi cărăruşa îi aducea la grota largă, unde pentru ei era întinsă deja masa şi erau şi vinuri moldoveneşti acolo. După popas tinerii nu mai ajungeau pînă la castel. Iar cărăruşa şi astăzi poartă denumirea „La Castel”.

Raionul Edineț, precum şi cele care au graniţă comună cu el − Glodeni, Rîșcani şi Briceni, sînt renumite pentru stîncile − toltre şi defileurile sale, care sînt întretăiate în multe locuri de rîurile Ciugur, Draghişte, Racovăţ, Camenca, creînd parcă o poartă din stînci. Este atotcunoscută celebra stîncă sarmată la intrarea în defileul de la Feteşti. Cineaştii moldoveni nu odată au filmat în aceste ţinuturi filme artistice cu motive istorice.

În plus, în rezervaţia de la Feteşti,  în afară de o pădure extraordinar de frumoasă, care face parte din respectiva rezervaţie naturală, de-a lungul rîului Racovăţ este şi un defileu acoperit cu păduri virgine, localnicii numesc acest loc Elveţia Moldovei.
Chiar dacă localitatea abundă de locuri pitoreşti, în configuraţii geografice extraordinar de frumoase, aceste locuri nu au devenit încă „paradisuri turistice”, sperăm că acest lucru se va întîmpla în curînd.

Oraşul Edineţ şi împrejurimile sale - album foto

Cuvinte cheie:

Moldova , turism , natura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1919
Populația:
1119 locuitori

Mîndreştii Noi este un sat din cadrul comunei Bilicenii Noi, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Sîngerei și la 115 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1119 oameni. Satul Mîndreștii Noi a fost înființat în anul 1919.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.