Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
11 noiembrie 2021, 12:30 Natura şi turismul views 2326
Oamenii de știință au evaluat daunele aduse mediului ce către pandemia COVID-19
11 noiembrie 2021, 12:30 Natura şi turismul views 2326

Oamenii de știință au evaluat daunele aduse mediului ce către pandemia COVID-19

La sfîrșitul lunii august 2021 au fost produse mai mult de opt milioane de tone de deșeuri de plastic, legate de pandemia COVID-19, transmite Noi.md.

Potrivit cercetătorilor din China și Statele Unite, al căror articol despre daunele aduse mediului de către pandemie a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, peste 25 de mii de tone din această cantitate au ajuns deja în ocean.

Pentru a face calcule, oamenii de știință de la Universitățile din California și Nanjing au utilizat un model care reproduce răspîndirea în mediul acvatic a deșeurilor de plastic (măști, kituri de testare, deșeurile spitalelor) formate ca urmare a pandemiei în 193 de țări— cum acestea se descompun treptat sub influența luminii solare și a planctonului, sînt transportate pe suprafața oceanelor și se depun la adîncime.

S-a dovedit că pandemia COVID-19 a dus la formarea a altor 8,6 milioane de tone suplimentare de deșeuri de plastic. În același timp, 87,4 la sută din toate aceste deșeuri le revin spitalelor. Utilizării măștilor de unică folosință le revin 7,6%, testelor - 0,3%. Cea mai mare cantitate de 25,9 mii tone de gunoi este adusă în ocean de rîuri, dintre care 73% curg în Asia. Cei trei poluanți principali sunt Shatt al-Arab, Indus și Yangtze, pe locul șase se află rîul Amur. Rîurilor europene le-au revenit doar 11% din spălarea deșeurilor.

Potrivit cercetătorilor, peste trei-cinci ani, cea mai mare parte a gunoiului aflat în prezent în ocean va ajunge pe plaje sau se va lăsa la fund. În același timp, o parte din acesta va rămîne în bazinele oceanelor și, ceea ce îngrijorează foarte mult cercetătorii, în Oceanul Arctic, unde pînă în 2025 se poate forma o zonă de acumulare a plasticului.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Pandemie , ecologie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1920
Populația:
251 locuitori

Mihăilenii Noi este un sat din cadrul comunei Vasileuţi, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Rîșcani și la 186 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 251 de locuitori. Satul Mihăilenii Noi a fost înființat în anul 1920.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.