|
SOS: Centralele hidroelectrice de pe Nistru duc la distrugerea ecosistemului și la distrugerea rîului
Centralele hidroelectrice ucrainene care funcționează pe rîul Nistru duc la distrugerea ecosistemului acvatic și la distrugerea rîului. Acestea sunt principalele concluzii ale oamenilor de știință prezentate în cadrul conferinței de presă cu privire la rezultatele studiului situației de pe Nistru, scrie point.md.
În cadrul proiectului transfrontalier Hidroeconex, oamenii de știință din cele trei țări au pregătit un studiu ”Monitorizarea rîurilor Nistru și Prut și indicatorii impactului construcțiilor hidroenergetice asupra funcționării ecosistemelor acvatice transfrontaliere", informează infotag.md
Aportul său în proiect l-au adus angajații Institutului de Zoologie al Academiei de Științe din Moldova, Universității Dunarea de jos din orașul Galați, precum și Institutul de Ecologie Marină și Centrul Național Hidrometeorologic al Mării Negre și Azov (Ucraina).
Doctorul-habilitat în științe biologice, profesorul Institutului de Zoologie, Elena Zubcova, a menționat că în prezent unul dintre cele mai mari complexe hidroenergetice din Europa și din lume a fost construit pe Nistru, care nu aparține categoriei râurilor mari.
„Cercetările noastre au arătat că acest lucru provoacă daune râului și ar putea duce la dispariția acestuia”, a spus omul de știință. Potrivit ei, după construirea primei centrale hidroelectrice în 1983 în orașul Novodnistrovsk din Ucraina, s-au luat anumite măsuri pentru salvarea rîului.
"După construirea barajului cu o înălțime de 60 de metri, au apărut probleme grave de mediu. Pe tot parcursul anului, apa cu o temperatură de nouă grade iese din baraj. Multe specii de pești și alte organisme au început să dispară.
„După construcția barajului de 60 de metri înălțime, au apărut probleme grave de mediu. Pe tot parcursul anului, apa cu o temperatură de nouă grade Celsius a ieșit din baraj. Multe specii de pești și alte organisme au început să dispară. Apoi au fost luate anumite măsuri: s-a construit un nou baraj, care a reținut valurile și nu a permis aruncarea organismelor vii. Totuși, în 1992, au fost instalate încă trei turbine, drept urmare noul baraj a fost folosit nu pentru a „reține” apa, dar pentru a genera electricitate”, a spus Zubcova.
Ea a amintit că după aceea au fost instalate mai multe turbine, iar acum se vorbește despre extinderea centralei hidroelectrice de pe Nistru.
”Din cauza faptului că apa este mai ieftină decât electricitatea, acum nimeni nu se gândește la râu – toată lumea se străduiește să genereze cît mai multă energie și cît mai ieftin posibil. În același timp, ei spun că nu există nici o amenințare pentru mediu, deoarece centrala hidroelectrică nu generează deșeuri solide și substanțe toxice. Dar ele distrug râul. Există o amenințare la adresa alimentării cu apă. Deja, în Naslavcea debitul de apă este mai mic de 100 de metri cubi pe secundă la o normă de 200-240”, a spus omul de știință.
Ea consideră că „problema Nistrului este extrem de politizată” și trebuie luate măsuri de urgență.
„Despre râu se vorbește de obicei înainte de alegeri. Și apoi uită de el. Unii spun că au chiar „propuneri gata făcute” pentru salvarea rîului. Nu există astfel de soluții. Am calculat că, dacă eliminăm barajele și readucem Nistru la starea sa normală, atunci, poate, în patru ani va începe restaurarea ecosistemului”, a subliniat Zubcova.
Vorbind despre concluziile cercetătorilor, ea a spus că oamenii de știință vor recomanda Uniunii Europene să excludă centralele hidroelectrice de pe lista producătorilor de „energie verde”.
„Comisia Europeană oferă finanțare în plus producătorilor de „energie verde”. Acest lucru este complet greșit. Dacă vorbim despre „verde”, atunci aceste stații duc doar la faptul că apa rîului se oprește și începe să înverzească, ca într-o mlaștină", a concluzionat Zubcova.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1919
- Populația:
- 684 locuitori
Flocoasa este un sat din cadrul comunei Ciobalaccia, raionul Cantemir. Situat în zona Colinelor Tigheciului, satul Flocoasa se află la distanța de 25 km de orașul Cantemir şi la 150 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 684 de oameni. Localitatea a fost întemeiată în anul 1919.
Comentarii
(0)