Spre compartiment: Natura şi turismul
22 martie 2018, 15:52 Natura şi turismul views 15923
Apa din peste 70% din fîntîni nu este sigură
22 martie 2018, 15:52 Natura şi turismul views 15923

Apa din peste 70% din fîntîni nu este sigură

Apa din peste 70 la sută din fîntînile freatice din ţară nu este sigură pentru consum şi nu corespunde normelor sanitare. Datele au fost oferite în exclusivitate pentru MOLDPRES de medicul igienist Maxim Mogorean, şeful secţiei Supravegherea Sănătăţii Mediului din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică.

Potrivit sursei citate, în 2017 din sursele de alimentare cu apă din ţară au fost preluate şi examinate 12394 de probe. "Din probele preluate de specialişti din sistemul centralizat de alimentare cu apă, circa 28 la sută au fost neconforme la parametrii microbiologici şi 63,4 % la parametrii chimici. În mare parte nereguli au fost depistate la sondele arteziene, apa din acest surse a depăşit limitele de fluor şi bor. Situaţia cea mai nefavorabilă la capitolul alimentare cu apă a fost înregistrată în raioanele Anenii Noi, Căuşeni, Făleşti, Ştefan Vodă, Ungheni, Rîşcani, Hînceşti şi Orhei", a spus Mogorean.

El a specificat că în anul curent ponderea populaţiei cu acces la surse de apă sigure în Republica Moldova este de 67%. În sectorul urban situaţia este mai bună, peste 97 la sută din cetăţeni au acces la apeduct, iar în sectorul rural circa 43%.

Conform sursei citate, aproape 60 la sută din populaţia de la sate utilizează pentru consumul curent apa din fîntîni. Probele preluate din aceste surse au arătat că în 73 % din fântâni apa este neconformă.

"Într-un număr mare de fîntîni probele preluate arată că cantitatea de nitraţi depăşeşte concentraţia maximă admisă de cîteva ori. De asemenea în apă au fost depistaţi enteroci şi bacteria E-Coli", a adăugat Mogorean.

Specialistul în sănătate publică a spus că situaţia nefavorabilă în mare parte din satele Moldovei se datorează lipsei unui sistem centralizat de evacuare a apelor reziduale şi a deşeurilor menajere solide. "În multe gospodării din ţară apele reziduale sunt deversate în gropi forate individual, sau chiar în rîpe şi rîuleţe fapt ce duce la poluarea intensă a apelor freatice. Un alt factor este depozitarea incorectă a deşeurilor menajere solide şi nerespectarea zonelor de protecţie a fîntînilor".

Anual, la 22 martie, este marcată Ziua Mondială a Apei. Evenimentul vizează sensibilizarea și informarea populației asupra importanței apei pentru sănătate, natură și viața de zi cu zi. Tema pentru anul 2018 este „Natura pentru apă" şi specialiştii au propus soluţii pentru păstrarea resurselor de apă. Printre soluţiile formulate se numără plantarea copacilor pentru a reface pădurile, reconectarea râurilor în zonele inundabile şi restaurarea zonelor umede.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

apa , fîntînă

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1897
Populația:
211 locuitori

Teleşeuca Nouă este un sat din cadrul comunei Teleşeuca, raionul Donduşeni. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Dondușeni și la 201 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 211 oameni. Satul Teleşeuca Nouă a fost menționat documentar în anul 1897.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.